Eerste Kamer wil alle voorbereidende activiteiten voor het epd en investering in het LSP op schorten

Array

De Eerst kamer is van oordeel dat in het licht van de geschetste onzekere wettelijke status majeure investeringen en onomkeerbare beslissingen ter zake van het epd en het landelijk schakelpunt nu onverantwoord zijn en verzoekt de regering, alle voorbereidende activiteiten voor het epd en specifiek de ontwikkeling van en investering in het landelijk schakelpunt op te schorten. En er is gepleit voor een goede voorlichting aan de burgers. De Eerste Kamer heeft gisteren grote kritiek op het landelijk Elektronisch Patientendossier (EPD) geuit en wil dat de overheid alle voorbereidingen en investeringen stopzet. Naast het omstreden systeem kreeg ook minister Klink (Volksgezondheid, CDA) de nodige kritiek te verduren. Hij is al bezig met het EPD, terwijl de Eerste Kamer hier nog niet over gestemd heeft. VVD-senator Dupuis beschuldigt Klink van “tunneldenken” en “minachting voor het parlement.”

De leden Slagter-Roukema, Dupuis, Tan, Koffeman, Thissen, Van den Berg, Engels, Franken en Ten Hoeve wordt de volgende motie voorgesteld: De Kamer, gehoord de beraadslaging, overwegende dat de ontwikkeling van het epd geen wettelijke basis heeft en dat die wettelijke basis ook nog enige tijd op zich zal laten wachten;  overwegende dat de minister op 2 november 2008 alle burgers van Nederland informeerde over het epd en daarbij heeft aangegeven dat men bezwaar hiertegen kan aantekenen en op welke wijze dat diende te gebeuren; overwegende dat sindsdien de ontwikkeling van het epd vertraging heeft opgelopen en er sinds de brief veel is veranderd, waardoor het voor burgers veelal onduidelijk is waartegen bezwaar is aangetekend dan wel of bezwaar aantekenen nog mogelijk is; verzoekt de minister, een communicatieplan op te stellen in overleg met de relevante veldpartijen (vertegenwoordigers van patienten, consumenten en zorgaanbieders), waarin hij de stand van zaken toelicht en duidelijkheid geeft over het vervolgtraject.

Een meerderheid van de senatoren twijfelt en ook het draagvlak in de maatschappij wordt steeds kleiner. Al een half miljoen mensen zouden inmiddels bezwaar hebben gemaakt. De minister vindt dat hem niet gevraagd kan worden om het EPD stil te leggen, terwijl er regionaal voortdurend “onveilig” verkeer van medische gegevens plaatsvindt, zo meldt het NRC.

Bron: StenoGram01062010 (vanaf pagina 3)

Bron: het stenogram van de Eerste Kamer  (vanaf pagina 3 gaat het over het EPD)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen