Amsterdam pakt de eikenprocessierups aan

Array
In juni 2009 zijn er voor het eerst eikenprocessierupsen aangetroffen op Amsterdamse eiken in de stadsdelen Nieuw-West, Zuidoost en Oost en in het Amsterdamse Bos.De ervaring in het zuiden van Nederland leert dat de rups vanaf nu in Amsterdam zal voorkomen. Hij is dit jaar dan ook op meer locaties te verwachten.

Plan van aanpak
Amsterdam neemt maatregelen om de eikenprocessierups te bestrijden. De GGD heeft, samen met de stadsdelen en de Dienst Ruimtelijke Ordening, een plan van aanpak gemaakt om overlastsituaties beheersbaar te maken en het risico op blootstelling aan brandharen te beperken. Na contact met de brandharen van de rupsen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en/of luchtwegen.Over de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes, waarna ze een aantal keren vervellen totdat ze in juli volgroeid zijn. Na de derde vervelling, tussen half mei en eind juni, krijgen de rupsen de sterk irriterende brandharen.

Welke acties worden ondernomen?
Om overlastsituaties te beheersen en het risico op blootstelling aan brandharen te beperken, voert Amsterdam dit jaar de volgende acties uit:

  • Preventieve behandeling van bomen waar vorig jaar rupsen op aangetroffen zijn, waardoor jonge rupsen sterven.
  • Inspectie van eiken om nesten op te sporen.
  • Verwijdering van nesten door een gespecialiseerd bedrijf.
  • In kaart brengen van bomen en verspreidingsgebied van de vlinders.
  • Informeren van o.a. buitendienstmedewerkers, huisartsen en dierenartsen.
  • Ontwikkelen van informatiemateriaal voor publiek.

Vermijd contact!
Eikenbomen met processierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: bolvormige nesten aan de stam met spinsel en vervellinghuidjes, ter grootte van een tennisbal tot een voetbal. ’s Nachts lopen de rupsen in processie naar boven om van de bladeren te eten. (Momenteel zijn er veel stippelmotten die hele bomen inkapselen met hun spinsel; deze diertjes zijn geheel onschuldig maar worden vaak verward met de eikenprocessierups.
Hier kun je de verschillen zien).

Meldpunt bij GGD
Nesten van deze rups (vooral) op eikenbomen in Amsterdam (ook in privétuinen!) kunnen gemeld worden bij de GGD Amsterdam., telefoonnummer 020 – 55 55 405 of per e-mail: [email protected].

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen