Helft patiënten met ‘schildersziekte’ OPS ontstijgt bijstandsniveau niet

Array

UvA-promovendus pleit voor OPS-fonds ter compensatie slachtoffers
De helft van de 470 Nederlanders met het Organisch Psycho Syndroom (OPS), ook wel de ‘schildersziekte’ genoemd, heeft een maandinkomen op of onder bijstandsniveau. Dat blijkt uit onderzoek van Wim Eshuis, promovendus Rechten aan de Universiteit van Amsterdam, die in opdracht van de Vereniging OPS de studie uitvoerde. Met het onderzoek Financiele schade door OPS? is voor het eerst inzicht in de situatie van deze patienten.

OPS is een werkgebonden aandoening van het centrale zenuwstelsel die kan ontstaan door blootstelling aan (vluchtige) oplosmiddelen en een aantal andere chemische stoffen. Er is meestal sprake van klachten van vergeetachtigheid en geheugenverlies, concentratiestoornissen, moeheid, somberheid en snel geïrriteerd zijn of verhoogde prikkelbaarheid. Soms kampen patienten ook met orientatiestoornissen, depressiviteit of hoofdpijn en ruiken ze minder.

Iets meer dan de helft van de OPS’ers heeft de werkgever aansprakelijk gesteld voor de schade door de beroepsziekte. Zo’n 21 procent van de betrokkenen heeft daarmee succes gehad. Zij ontvingen, na een procedure van gemiddeld vierenhalf jaar, een schadevergoeding van gemiddeld € 46.076. Nog eens 21 procent wacht (gemiddeld 6 jaar) op een dergelijke schadevergoeding. De overige slachtoffers van OPS (58%) hebben geen schadevergoeding ingediend of hebben hun eis tot schadevergoeding afgewezen gezien. Eshuis adviseert een OPS-fonds in te stellen waaruit alle slachtoffers gecompenseerd zouden moeten worden.

Aan het onderzoek namen 197 Nederlanders met een OPS-diagnose deel en 37 die vermoedelijk kampen met OPS maar nog in afwachting zijn van nader onderzoek. Het rapport is via onderstaande verwijzing te downloaden.

In Nederland lopen jaarlijks zeker zesduizend werknemers een beroepsziekte op. Over de werk- en inkomenssituatie van deze groep is weinig bekend. Op basis van het aansprakelijkheidsrecht (art. 7:658 BW) kan het slachtoffer een claim indienen bij de werkgever ter compensatie van de financiele schade door de beroepsziekte. Over de mate waarin dat gebeurt en het succes van dergelijke claims bestaat weinig kennis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Eshuis, e-mail: [email protected].

Bron: UvA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen