Professor Vincent Tuohy: Alfa lactalbumine met 10 jaar waarschijnlijk effectief borstkanker vaccin
ArrayEen revolutionair vaccin dat zowel borstkanker voorkomt als behandelt, is volop in ontwikkeling. Volgens artsen kan deze medicatie vanaf volgend jaar getest worden. Als de tests succesvol zijn, zou dit kunnen zorgen voor een daling van 70 procent van de gevallen van borstkanker. De behandeling met het vaccin zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen produceert, die de kankercellen in de borst bestrijden. De basis van het vaccin is het proteïne ‘alfa lactalbumine’ dat zich schuil houdt in de meest borsttumoren. Het vaccin maakt het immuunsysteem sterker en vernietigt het proteïne en stopt zo de vorming van tumoren. Het sterkt ook het immuunsysteem om bestaande tumoren zo te doen krimpen. Professor Vincent Tuohy en zijn team testten het vaccin op knaagdieren die genetisch gevoelig zijn voor borstkanker. Degenen die het vaccin niet kregen, ontwikkelden borstkanker na tien maanden, maar de dieren die het wel kregen, werden niet ziek. “Uit de resultaten van dit onderzoek leid ik echt af dat borstkanker een volledig te voorkomen ziekte is”, aldus Tuohy. Professor Tuohy hoopt dat hij het vaccin volgend jaar voor het eerst kan testen, maar denkt dat het minstens nog tien jaar zal duren voor het op de markt komt. Hij gelooft dat het aan alle vrouwen ouder dan veertig kan gegeven worden, dit is de leeftijd waarop het risico op borstkanker aanzienlijk stijgt. Het zou ook toegediend kunnen worden aan jonge vrouwen die genetisch gezien meer risico lopen op de ziekte.De testen zullen gedaan worden in twee fasen. Eerst bij een groep vrouwen die borstkanker hebben. Dat zal zo’n vier tot zes maanden duren. In de tweede testgroep zullen ook vrouwen getest worden die borstkanker hebben gehad en een verhoogd risico lopen op het terugkeren van de ziekte. Als de resultaten van het onderzoek positief zijn, dan zal het vaccin ingezet worden naast de huidige behandelingen als chemo- en radiotherapie.
Hamlet (Humaan Alpha-lactalbumine) zit van nature in moedermelk en geeft een natuurlijke boost geeft aan het immuunsysteem van baby’s. Het stofjes werd enkele jaren geleden toevallig ontdekt toen wetenschappers onderzoek deden naar de gezondheidsvoordelen van moedermelk.In laboratoriumtests wist Hamlet 40 verschillende kankersoorten te bestrijden zonder de gezonde lichaamscellen aan te tasten.Iets wat chemotherapie bijvoorbeeld wel doet. Nu is Hamlet voor het eerst op mensen getest. ‘Hoewel Hamlet al jaren geleden in borstvoeding ontdekt is, was het nu pas mogelijk om het op mensen te testen’ , aldus professor Roger Karlsson van de Universiteit van Göteburg in de Daily Mail in april dit jaar.
In tegenstelling tot huidige behandelingen bestrijdt dit medicijn geen gezonde cellen, alleen de tumoren. Het enige nadeel is dat dit proteïne ook voorkomt bij vrouwen die borstvoeding produceren, een vrouw die het vaccin dus op jonge leeftijd krijgt, kan dan geen borstvoeding meer geven, of haar immuunsysteem zou hier op reageren. Ze kan echter kan wel kinderen krijgen.” Professor Tuohy zegt dat de effecten monumentaal kunnen zijn. “Ik geloof dat dit ooit gebruikt kan worden om borstkanker te voorkomen bij volwassen vrouwen op dezelfde manier dat vaccins kinderziekten kunnen vermijden. Het vaccin zou eventueel ook gebruikt kunnen worden om andere types kanker te bestrijden.”