ZonMw: denk je aan je reputatie en imago?

Array

Op 28 mei was bij tal van deelnemers van het congres Samen Innoveren Loont (zie ook de berichten hierboven) onvrede te signaleren met ZonMw-procedures. Dat congres vond plaats op de Universiteit Utrecht. De Stichting Innovatieprojecten, de Vereniging van medisch Specialisten in de Ouderenzorg (Verenso) en het Julius Centrum hadden dit congres georganiseerd.  De deelnemers waren vooral professionals werkzaam buiten universiteiten en onderzoeksinstellingen en zeer betrokken bij het realiseren van zorginnovaties voor kwetsbare ouderen en voor mensen met beperkingen.

Er kwamen drie, al dan niet terechte, bezwaren tegen ZonMw naar voren:
1. De procedures duren te lang
2. De criteria voor aanvragen en toekenning zijn niet helder
3. Het kan gebeuren dat een zorginnovatie voor de uitvoering wel door de NZA of door het Agentschap.nl (voorheen Semper Novem) wordt gehonoreerd en niet door ZonMw.

Ter toelichting op dit laatste punt het volgende. Het komt voor dat professionals via bijvoorbeeld een NZA-beleidsregel geld ontvangen voor een experiment van drie jaar. Dat moet dan worden geevalueerd. Maar het kan gebeuren dat ZonMw dat project dan afwijst omdat zij het experiment geen goede innovatie vindt. Tijdens een debat over ervaringen met nationale instanties beloofde NZA topvrouw Hanneke Sikkema (zie ook bericht hierboven) contact op te nemen over stroomlijning van procedures van NZA en ZonMw.

Prof.dr. Guus Schrijvers pleitte tijdens het congres ervoor om ZonMw niet als zondebok af te schieten, maar creatief samen te werken. Hij vindt dat een evaluatie moet starten voordat een experiment begint. Dan is een voormeting uit te voeren waarmee de effecten van een innovatie zijn te vergelijken. Dat houdt in dat aanvragen bij NZA en ZonMw geïntegreerd moeten worden toe- of afgewezen. ZonMw was uitgenodigd voor het congres Samen Innoveren Loont en de grote afwezige in debatten, stands en workshops.

In mei 2011 wordt dit congres herhaalt in de hoop dat het uitgroeit naar een ontmoetingsdag over subsidieregelingen van beleidsinstanties en zorginnovatoren in de AWBZ-sector. In ieder geval, eergisteren, op 28 mei 2010 werd tussen alle partijen uitgebreid ervaringen uitgewisseld en soms ook zaken gedaan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen