IGZ blunderde bij neuroloog MST

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft inderdaad grote steken laten vallen bij de afhandeling van klachten over de Twentse neuroloog Ernst J. S. van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Dat blijkt uit een rapport van een onderzoekscommissie onder voorzitterschap van de jurist Rein Jan Hoekstra, dat donderdag is gepresenteerd.De neuroloog werd in 2004 door het Medisch Spectrum Twente op non-actief gezet wegens ernstig disfunctioneren. De man ging daarna weer in Duitsland als arts aan de slag. In 2009 sloegen gedupeerde Nederlandse patienten alarm.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderschrijft de feitelijke reconstructie in het rapport van de commissie Hoekstra van het functioneren van de inspectie in de zaak van de disfunctionerende Twentse neuroloog in 2003-2004. “De feiten kloppen en zijn een verdieping van eerder onderzoek dat de IGZ zelf heeft verricht naar haar handelen indertijd en met de gegevens uit het rapport van de commissie Lemstra”, aldus Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg.

Sinds 2004 heeft de IGZ al veel maatregelen genomen om haar werkwijze te verbeteren. Gerrit van der Wal: “De conclusies van de commissie Hoekstra zijn te begrijpen. We zijn inmiddels zes jaar verder en onze organisatiestructuur en het top- en middenmanagement zijn ingrijpend veranderd. Bovendien is onze werkwijze veel meer gestandaardiseerd en gecentraliseerd.” De aanbevelingen die de commissie Hoekstra doet neemt de IGZ vrijwel geheel over. Zij zijn grotendeels in lijn met de verbeterstappen die de IGZ aan het zetten is.

Sinds 2006 heeft de IGZ een ICT-systeem waarin alle meldingen per zorgverlener en per instelling worden vastgelegd. Alle meldingen komen tegenwoordig centraal binnen bij het IGZ-Loket. Deze beoordeelt of de melding door een inspecteur behandeld moet worden of niet. Bovendien zijn er landelijke en regionale meldingenoverleggen. Hierdoor komen alle meldingen samen.

Ook heeft de inspectie richtlijnen om disfunctioneren van specialisten eerder te herkennen. Bovendien heeft de IGZ haar hele werkwijze meer geüniformeerd en gestandaardiseerd. Zo is er sinds 2008 een duidelijk handhavingskader ter ondersteuning van inspecteurs. Hierin is ondermeer uitgangspunt dat aantoonbaar en blijvend disfunctioneren van BIG-geregistreerde zorgverleners leidt tot de weg van bevel, naar de tuchtrechter of College van Medisch toezicht.

Het Twentse ziekenhuis stelde daarna de zogenoemde commissie-Lemstra in om te onderzoeken wat er was misgegaan. Die maakte in september 2009 gehakt van het optreden van het ziekenhuis, maar ook van het optreden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die had immers moeten ingrijpen. De onderzoekers verweten de inspectie ernstige nalatigheid. Er waren al sinds begin jaren negentig serieuze klachten over het werk van de neuroloog. De inspectie heeft door die nalatigheid de gezondheid van patienten op het spel gezet, stelde de commissie-Lemstra.

De Twentse neuroloog heeft jarenlang verkeerde diagnoses gesteld. Zo zei hij regelmatig dat mensen nog maar kort te leven hadden, terwijl dat totaal niet aan de orde was. Hij schreef verkeerde medicijnen voor en had zelf een medicijnverslaving. Daarvoor stal hij receptpapier bij collega’s zodat hij zichzelf grote hoeveelheden kalmerende middelen kon voorschrijven. Het ziekenhuis en collega-artsen van de neuroloog grepen niet afdoende in.

De Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid wilden weten of de aantijgingen van commissie-Lemstra aan het adres van de IGZ juist waren en stelden eind vorig jaar een tweede commissie in om dat te onderzoeken. Die commissie-Hoekstra bevestigt donderdag de conclusies. De inspectie was inderdaad precies op de hoogte van de problemen. Toch greep ze niet in. Sterker nog: de IGZ maakte het in 2006 mogelijk dat de man weer als arts aan het werk kon, ook al had de neuroloog niet aan alle eisen voldaan die de inspectie hem had gesteld.

Secretaris-generaal Van Maanen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het rapport van de commissie Hoekstra in ontvangst genomen. Het rapport schetst een reconstructie van het handelen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2003 met betrekking tot de disfunctionerende neuroloog in het Medisch Spectrum Twente.

De IGZ had het disfunctioneren van deze arts eerder moeten onderzoeken en eerder in actie moeten komen. Daarmee verdiept de commissie Hoekstra de conclusies uit de eerdere onderzoeken (o.a. commissie Lemstra en Legemaate) die in 2009 zijn uitgevoerd.

De commissie doet aanbevelingen over de interne organisatie van de inspectie, de verhouding tussen het ministerie en de inspectie en over de aanpak van individuele klachten en meldingen. De Inspectie is momenteel bezig om het omgaan met individuele klachten en anonieme meldingen te herzien. Verder neemt het ministerie van VWS de aanbevelingen mee in het proces van de herinrichting en modernisering van de IGZ. Alhoewel de IGZ inmiddels al proactiever is gaan opereren, is het wel van belang de afstemming tussen VWS en de Inspectie daarop verder aan te passen. Hierover zal het ministerie de Tweede Kamer later informeren.

Bijlage: persbericht commissie-Hoekstra

Rapport | 27-05-2010 | VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen