Mondprothese verhoogt succes behandeling slaapapneu
ArrayZo’n 300.000 Belgen lijden aan slaapapneu
Snurken
Obstructief slaapapneu is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap, waardoor zuurstoftekort ontstaat. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen.
De laatste jaren worden steeds vaker MRA’s gebruikt voor de behandeling. Hierdoor komt er meer ademruimte vrij.
Masker
De meerderheid van de patienten met een ernstige vorm van slaapapneu wordt behandeld met een beademingsmasker dat voorkomt dat de luchtwegen tijdens de slaap toeklappen. “Voor één op twee patienten werkt deze techniek echter niet of niet voldoende. Voor hen is een MRA vaak een goede oplossing”, aldus het UZA.
Duidelijke verbetering
Het UZA behandelt jaarlijks ongeveer 200 patienten met deze tandheelkundig ondersteunende therapie. “Na verschillende onderzoeken wordt al snel duidelijk of een MRA-behandeling succesvol zou kunnen zijn. Bij 7 op de 10 patienten die vervolgens met een MRA worden behandeld, is nadien een duidelijke verbetering te constateren”, verklaart het UZA.
Een multidisciplinair team biedt volgens het UZA de grootste kans op slagen. De behandeling kan volgens hen enkel slagen dankzij een nauwe samenwerking tussen artsen, tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. (belga/ep)