Obesitas op middelbare leeftijd verhoogt risico op Alzheimer

Array

Een dikke buik op middelbare leeftijd verhoogt later het risico op Alzheimer en andere vormen van dementie, aldus Amerikaanse onderzoekers. Het buikvet van 733 mensen van gemiddeld 60 jaar werd vergeleken met hun breinvolume op een CT-scan. Daaruit blijkt dat degenen met de grootste tailleomtrek en het meeste buikvet een kleiner brein hadden dan degenen met het minste buikvet.

De resultaten suggereren een sterk verband tussen obesitas aan de taille en een verhoogd risico op dementie en Alzheimer. Eerder onderzoek toonde aan dat de veranderingen in het brein die geassocieerd worden met de ziekte van Alzheimer al vroeg tijdens de volwassenheid kan beginnen, een andere studie toonde aan dat veel buikvet bij ouderen leidt tot een grotere verkleining van de hersenen. Experts geloven dat de gevaarlijke effecten van veel buikvet op de hersenen al lang beginnen voor de tekenen van dementie verschijnen. Dit zou ook het risico op diabetes, beroerten en ziekten aan de kroonslagaders verhogen.

Buikvet is het meest gevaarlijke, verborgen type van vet, het is gevaarlijker dan dat op de heupen. Dokters raden mannen aan een taille niet groter dan 100 cm te hebben, vrouwen gaan best niet over de 90 cm.

Bron: Gezonderworden.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen