Kieskompas Visueel voor mensen met leesproblemen

Array

Kieskompas is er nu ook voor mensen met leesproblemen. Op dinsdag 26 mei wordt een speciaal Kieskompas gelanceerd waarmee ook de 1.2 miljoen laaggeletterden in Nederland kunnen bepalen welke politieke partij het dichtste bij de eigen politieke opvattingen staat. Het Kieskompas Visueel, dat is ontwikkeld in samenwerking met Marijnissen Bureau voor Training & Advies, combineert taal, beeld en geluid zodat groepen mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven nu ook de mogelijkheid krijgen hun positie in het politiek landschap te bepalen ten opzichte van de partijen die meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Ongeveer 1.2 miljoen Nederlanders kan niet goed lezen en schrijven, waardoor het moeilijk is de standpunten van politieke partijen te doorgronden. Omdat Kieskompas iedereen in staat stelt door het beantwoorden van 30 eenvoudige stellingvragen de eigen politieke opvattingen te vergelijken met de posities van partijen, is het Kieskompas uitermate geschikt om ook laaggeletterden te helpen bij hun stemkeuze.

In Kieskompas worden belangrijke kwesties waar partijen verschillend over denken teruggebracht tot korte, heldere stellingen, waarbij aan de gebruiker wordt gevraagd om een standpunt in te nemen en zich zo te vergelijken met alle politieke partijen. Hoewel we er naar streven om deze stellingen zo helder mogelijk te houden, kan een groot aantal Nederlanders moeite hebben met de complexe vraagstukken in deze verkiezingen. Om hen te ondersteunen zijn de 30 stellingen van Kieskompas nu voorzien van een duidelijke illustratie en worden de stellingen opgelezen aan de gebruiker.

De stellingen in Kieskompas Visueel zijn precies dezelfde als in het standaard Kieskompas. Het grote verschil is dat elke stelling nu niet alleen is te lezen, maar ook wordt uitgebeeld in één of meer heldere illustraties die een einddoel of een voorgestelde verandering aanduiden. De gebruiker kan dan aangeven in hoeverre hij het daarmee eens is, waarbij de verschillende antwoorden ook weer in duidelijke beeldtaal zijn weergegeven. Onder de afbeeldingen staat ook nog de stelling in tekst, en bovendien kan deze tekst ook nog beluisterd worden. Een gebruiker heeft dus beschikking over beeld, tekst en geluid.

Vanzelfsprekend is de einduitslag dezelfde betrouwbare positionering als in het standaard Kieskompas. Alle plaatsingen van partijen zijn gecontroleerd tegen het verkiezingsprogramma en geautoriseerd door de partijen.
Kieskompas – dat al werkt in 32 landen – wil online stemhulpen blijven vernieuwen en verbeteren. Het is belangrijk dat alle kiezers goed geïnformeerd hun stem uitbrengen op 9 juni. Daarom is Kieskompas Visueel niet alleen online te zien, maar zal ook verschijnen als gedrukte bijlage in Trouw vandaag. Deze brede verspreiding moet er aan bijdragen dat ook laaggeletterden de mogelijkheid krijgen een weloverwogen inhoudelijke keuze maken in het stemhokje.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen