Britse arts geroyeerd om autisme-onderzoek

Array

Een arts is in Groot-Brittannie uit de medische stand gezet vanwege een uiterst controversieel onderzoek over autisme bij kinderen. De Britse medische tuchtraad oordeelde dat de 53-jarige Andrew Wakefield het aanzien van de beroepsgroep heeft geschaad. In de studie van Wakefield werd gesuggereerd dat het inenten tegen de bof, de mazelen en de rodehond kan leiden tot autisme en ook darmproblemen. Maar geen enkel vervolgonderzoek leverde de resultaten op die de auteur had beschreven.

Het artikel leidde er de afgelopen jaren toe dat steeds minder ouders hun kinderen lieten inenten tegen de drie kinderziektes. Het medische tuchtcollege oordeelde dat Wakefield ,,oneerlijk, onverantwoordelijk en misleidend” heeft gehandeld.

Eerder dit jaar trok het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet het artikel uit 1998 in.

Bron: dé Weekkrant.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen