Bouwstenen van celwanden in bacteriën labelen voor nieuwe antibiotica
ArrayIn tijden van toenemende resistentie van bacterien tegen antibiotica is het noodzakelijk om een beter begrip te krijgen van de biochemische processen rondom de bacteriele celwand. Deze beschermt de cellen en vormt een primair doelwit voor antibiotica. Nick Olrichs ontwikkelde voor zijn proefschrift een methode waarbij bouwstenen van de celwand, gelabeld met een bepaalde functionele groep, in de celwand worden ingebouwd. De voordelen van deze methode zijn dat het voor verschillende doeleinden en in levende cellen kan worden toegepast.
Olrichs laat zien dat het mogelijk is door gebruik van fluorescente bouwstenen bepaalde metabolische processen zichtbaar te maken zijn. Zijn methode is ook geschikt om eiwitten die een interactie met de celwand hebben te identificeren, wat mogelijk nieuwe doelwitten voor antibiotica kan opleveren.
Daarnaast keek Olrichs naar de rol die de belangrijke celwandbouwsteen Lipide II kan spelen in het verstoren van de synthese van de celwand. Hij trachtte de bindingsplek van Lipide II in een voor de bouw van de celwand belangrijk eiwit te identificeren. Hij onderzocht ook het werkingsmechanisme van een potentieel nieuw antibioticum. De resultaten hiervan duidden op een specifieke interactie van de stof met de belangrijke celwandbouwsteen Lipide II, waardoor deze mogelijk niet ingebouwd kan worden.
15-06-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Nick Olrichs, Scheikunde
Proefschrift: Bugging the cell wall of bacteria. Novel insights into the biosynthesis of peptidoglycan and its inhibition.
Promotor 1: Prof. dr. B. de Kruijff
Promotor 2: Dr. E. J. Breukink
Bron: UU