Posters LHV schieten fysiotherapeuten in het verkeerde keelgat

Array

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie heeft vandaag per brief het vertrouwen in de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) opgezegd. In de poster die in aanloop naar de verkiezingen deze week door de LHV onder haar leden is verspreid, wordt vermeldt dat de huisarts voor de patient de fysiotherapeutische zorg organiseert.

De stelling op de poster gaat voorbij aan de goede en gelijkwaardige manier waarop huisartsen en fysiotherapeuten sinds de invoering van de directe toegankelijkheid van de fysiotherapeut met elkaar omgaan. Bas Eenhoorn, voorzitter KNGF: “Het KNGF is onaangenaam verrast door deze actie van de LHV aangezien de stelling niet overeenkomt met de werkelijkheid. Het vertrouwen om tot een constructieve samenwerking tussen LHV en KNGF te komen om de grote problemen die op de zorg en de samenleving afkomen gezamenlijk op te lossen is ernstig geschonden. Het KNGF schort vooralsnog al het overleg met de LHV op tot een adequate oplossing is bereikt.”

Laagdrempelige zorg

Fysiotherapie is een toegankelijke, laagdrempelige en zeer bereikbare vorm van zorg. De mogelijkheid om rechtstreeks naar de fysiotherapeut te gaan wordt door patienten enorm gewaardeerd. Circa drie miljoen mensen bezoeken op jaarbasis de fysiotherapeut. Door de directe toegankelijkheid blijft de drempel laag en wordt voorkomen dat aandoeningen onnodig erger worden, dan wel dat mensen worden beperkt bij het bewegen, met alle mogelijke gevolgen van dien, ook in termen van kosten.

Het KNGF
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) behartigt voor de ruim 23.000 aangesloten fysiotherapeuten de belangen op beroepsinhoudelijk, sociaalmaatschappelijk en economisch gebied. Al sinds 1889 fungeert het KNGF als
beroepsorganisatie voor fysiotherapeuten uit diverse werkvelden.

Bron: KNGF

One thought on "Posters LHV schieten fysiotherapeuten in het verkeerde keelgat"

  1. Zelf ben ik geen fan van de DTF. Ik merk dat FT te vaak op de stoel van de huisarts gaan zitten en mensen te snel naar de huisarts verwijzen als de FT niet snel genoeg effect heeft voor nadere diagnostiek. Als huisarts voel ik me dan onder druk gezet en heb het idee niet meer onder een verwijzing uit te kunnen komen.

    Bovendien wordt door de FT voorbij gegaan aan bv een standaard rugklachten door meteen het verzoek van de patiënt te honoreren voor behandeling.

    Het zou goed zijn als FT bereid zijn zich de standaarden van huisartsen eigen te maken om onnodige behandelingen te voorkomen en de patiënt dan bv niet te behandelen maar te adviseren en te informeren conform de standaard.

    Bij acute rugpijn is het goed scoren als FT meteen behandelen. Terwijl veel van deze rugklachten ook self limiting zijn.

    Ik werk prima samen met de FT van mijn sociale kaart, maar merk wel dat sinds de invoering van de DTF de FT mij meer (onnodig) werk geven en bovendien self limiting klachten medicaliseren.

Comments are closed.

Recente artikelen