Nederlandse vrouwen willen niet worden aangesproken op overgewicht
ArrayLandelijk BMI-onderzoek toont aan: mannen kiezen drastischer afvalmethode; vrouwen weten meer van gezond gewicht
De helft van de Nederlanders heeft last van overgewicht, zo blijkt uit het landelijk BMI-onderzoek van alli door Peil.nl. Hoewel mannen en vrouwen in gelijke mate last hebben van overgewicht, wensen vooral vrouwen daarop door niemand te worden aangesproken. En er zijn meer verschillen tussen de seksen als het om gewicht en afvallen gaat. Zo kiezen mannen vaker dan vrouwen voor de drastische afvalmethode: vasten of weinig eten. En vrouwen weten beter wat de ideale BMI is.
Wijzen op (over)gewicht is taboe
20% van de respondenten met overgewicht geeft aan dat ze daarop door niemand aangesproken mogen worden. Maar aanspreken op (over)gewicht ligt bij vrouwen veel gevoeliger dan bij mannen. Bijna een derde (32%) van de vrouwen antwoordt ‘niemand’ op de vraag wie ze mag aanspreken op hun gewicht; bij mannen slechts 14%.
Bij vrouwen mag een huisarts eerder wijzen op hun (over)gewicht dan hun eigen partner; bij mannen is dit juist andersom. Naast de huisarts zijn het vooral mensen in de directe omgeving die iets mogen zeggen over het (over)gewicht zoals familie en kinderen. Opmerkelijk is de nog relatief kleine rol die is toebedeeld aan zorgverleners als dietisten en apothekers. Hier liggen duidelijk nog kansen voor het geven van een goed advies bij overgewicht.
Liever gezonder eten en meer bewegen dan naar dietist
Het overgrote deel (71%) van de Nederlanders met overgewicht kiest voor gezonder eten en meer bewegen wanneer zij willen afvallen. Een dikke 20% opteert voor een drastischere aanpak: vasten of weinig eten. Frappant is dat vooral mannen voor deze aanpak kiezen: 27%, in tegenstelling tot 14% van de vrouwen. Overige, minder populaire afvalopties, zijn het volgen van een specifiek dieet (zoals South Beach, dr. Atkins of Sonja Bakker) of een bezoek aan een dietist. Een handjevol Nederlanders (3%) kiest voor medicatie, en eveneens slechts 3% raadpleegt de apotheker of huisarts over afvalmethoden.
Niet meer ontkennen
Dietiste Berdien van Wezel begeleidt in haar praktijk dagelijks mensen met overgewicht. “We weten allemaal dat het helpt om gezond te eten en meer te bewegen. Alleen houden mensen met overgewicht dit meestal maar kort vol. En als je dan ook niet over je gewicht wilt praten, gebeurt er uiteindelijk niets. Vaak komen mensen zelfs weer aan.â€
Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel? Verantwoord afvallen begint met weten wat je eigen Body Mass Index (BMI) is, aldus Van Wezel: “Want dan weet je hoeveel overgewicht je hebt en kun je niet meer ontkennen. Daarna volgen de moeilijke stappen: afvallen en op gewicht blijven. De dietist of apotheker kan mensen met serieus overgewicht helpen aan net dat steuntje om effectiever af te vallen en het dit keer wel vol te houden. Ik heb het dan niet over wonderpillen, maar over bewezen werkzame en verantwoorde medicatie als alli. Als je dit middel gebruikt bij een gezond dieet, verlies je relatief meer gewicht. Simpel gezegd: voor elke 2 kilo val je er 1 extra af. Het is jammer dat Nederlanders de professionals met de juiste kennis nog niet raadplegen.â€
Over BMI en het BMI-onderzoek van alli
De Body Mass Index (BMI) geeft aan hoe gezond iemands gewicht is in relatie tot zijn of haar lengte. Uit het BMI-onderzoek van alli blijkt echter dat bijna een derde van de Nederlanders met overgewicht geen idee heeft wat de ideale BMI is. Vrouwen zijn het best op de hoogte: 56% van hen weet dat de ideale BMI tussen 20 en 25 ligt (tegen 39% van de mannen).
Het landelijk BMI-onderzoek is in mei 2010 door Peil.nl uitgevoerd in opdracht van alli. Het onderzoek is uitgevoerd middels een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. In totaal namen 1500 personen deel aan het onderzoek, waarvan 750 met overgewicht.