Beeld van activiteiten en resultaten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Array

Met de titel `Jaarbeeld 2009′ heeft de IGZ deze week haar jaarverslag over 2009 uitgebracht. In dit verslag geeft de IGZ weer welke activiteiten zij heeft ondernomen om haar vier hoofddoelen te bereiken: kwaliteit van zorg bevorderen, preventie effectiever maken, transparantie van geleverde zorg vergroten en meer aandacht besteden aan kwetsbare groepen. De IGZ wil ervoor zorgen dat patienten en clienten zich met steeds meer gerechtvaardigd vertrouwen kunnen wenden tot zorgaanbieders die primair verantwoordelijk zijn voor verantwoorde zorg.

Op het gebied van kwaliteit van zorg en patientveiligheid heeft de IGZ in 2009 flinke stappen gezet. Door onderzoek en de publicatie Staat van de Gezondheidszorg zijn Raden van bestuur van zorginstellingen zich nadrukkelijker bewust geworden van hun eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van zorg die hun instellingen leveren. Ook heeft de inspectie haar manier van handhaven verder ontwikkeld.

Belangrijke activiteiten waren onder meer het instellen van extra toezicht bij een aantal instellingen binnen de curatieve zorg en de verpleging en chronische zorg. De inspectie heeft gekeken of instellingen met bijvoorbeeld financiele problemen de kwaliteit van zorg overeind wisten te houden. Ook heeft de inspectie een aantal zorginstellingen onder verscherpt toezicht gesteld. In die gevallen was er sprake van ernstige problemen.

Bij verschillende instellingen zijn er bovendien maatregelen genomen omdat de patientveiligheid, de kwaliteit van zorg of de kwaliteit van medische producten niet in orde waren. Zo heeft de inspectie enkele privéklinieken tot een operatie-stop gedwongen en een privékliniek gesloten. Verder heeft de inspectie een aantal tandartspraktijken tijdelijk laten sluiten op basis van de kwaliteitswet.

Kwaliteit nieuwe toetreders

In 2009 heeft de inspectie een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit die nieuwe toetreders in de thuiszorgmarkt leveren. Die kwaliteit is verontrustend, was de conclusie. De inspectie adviseerde vervolgens aan het ministerie van VWS om kwaliteitseisen te stellen aan nieuwe toetreders, te zorgen voor een registratieplicht , nog eens goed te kijken naar het huidige PGB-systeem en om transparantie te eisen van nieuwe aanbieders via een jaarlijkse openbare verantwoording.

Ook in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg zijn nieuwe toetreders actief. In de gehandicaptenzorg wordt bijvoorbeeld via PGB ingekochte zorg verleend in zorgboerderijen. In 2009 heeft de inspectie naar aanleiding van meldingen een aantal zorgboerderijen getoetst. Bij twee zorgboerderijen bleek de zorg niet op orde te zijn. De IGZ wil dan ook dat er voor dit soort aanbieders kwaliteitseisen komen.

Onderzoeken kwaliteit
Ander onderwerp waar de inspectie aandacht aan heeft gegeven, is de invoering van VeiligheidsManagementSystemen in ziekenhuizen. Het invoeren van dit systeem blijkt te langzaam op gang te komen. Ook deed de inspectie onderzoek naar `sleutelgatschirurgie’, chirurgie waarbij professionals gebruik maken van technische hulpmiddelen zoals robots of waarbij ze opereren via minimale incisies. Het operatief proces is verder onderzocht, de telefonische bereikbaarheid van huisartsen, de aanwezigheid van continuïteitsplannen in zorginstellingen in geval van bedreigingen zoals de grieppandemie.

Verder verrichtte de IGZ reguliere inspecties bij geneesmiddelenfabrikanten over de hele wereld in samenwerking met een internationaal netwerk. Ook deed de inspectie onderzoek naar de kwaliteit van grootbereidende apotheken en onderzocht de inspectie meldingen over defecten of problemen met medische hulpmiddelen of apparatuur. Tot slot vond onderzoek plaats naar de veiligheid van het gebruik van infuuspompen in de thuissituatie.

Preventie
In 2009 keek de inspectie naar de effectiviteit van het systeem dat de gemeenten inzetten om mensen te stimuleren gezonder te leven. Dit jaar volgen de resultaten en krijgt het project een vervolg. Samen met de Inspectie Jeugdzorg heeft de IGZ aandacht besteed aan de signalering van kindermishandeling door partijen die werkzaam zijn in de jeugdgezondheidszorg, de huisartsenposten, de EHBO’s van ziekenhuizen en de volwassen psychiatrie in de geestelijke gezondheidszorg. We zien hier een steeds grotere bewustwording van de zorgpartijen in het herkennen en signaleren van kindermishandeling.

In het domein geneesmiddelen en medische technologie vonden voortdurend preventieve acties plaats. Zo heeft de inspectie een aantal keren voorkomen dat geneesmiddelen van onvoldoende kwaliteit in de Nederland werden verspreid. Ook gaf de inspectie een waarschuwing voor vervalste injectienaaldjes en liet zij geneesmiddelen van een fabrikant uit India uit de apotheken halen.

Kwetsbare groepen
Aan verschillende kwetsbare groepen heeft de inspectie in 2009 aandacht besteed. Zo werkte de inspectie in 2009 met de campagne `Zorg voor vrijheid’ aan het stimuleren van zorgverleners om meer gebruik te maken van andere maatregelen dan onrustbanden. Ook vond afgelopen jaar een congres plaats over dit onderwerp. De inspectie ziet een duidelijk effect. In 2009 werkten al 52 zorginstellingen fixatievrij.

In 2009 vond ook intensief toezicht plaats op het separeerbeleid in de geestelijke gezondheidszorg. Uit onderzoek bleek dat het aantal separatiegevallen met tien procent per jaar kan worden teruggebracht. Verder besteedde de inspectie aandacht aan zorg voor schizofrene clienten, zorg voor groepen met geringe sociale redzaamheid, het gezondheidsbeleid in achterstandswijken en de voorwaarden waaronder mensen met gerechtvaardig vertrouwen kunnen deelnemen aan klinisch wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Jaarbeeld 2009 IGZ

PDF document | 1 pagina | 20 Kb

Kamerstuk | 20-05-2010 | VWS

Hierbij ontvangt u het Jaarbeeld 2009 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het Jaarbeeld geeft een goed algemeen beeld van de werkzaamheden en activiteiten van de IGZ over 2009.

IGZ Jaarbeeld 2009

IGZ Jaarbeeld 2009.

Rapport | 20-05-2010 | VWS

Bron: IGZ & VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen