UMC St Radboud ontwikkelt nieuwe gel tegen buikverklevingen
ArrayChirurg Harry van Goor van de afdeling Heelkunde, heeft een subsidie van 800.000 euro ontvangen om een gel te ontwikkelen die buikverklevingen na operaties moet tegengaan. De gel wordt preventief aangebracht in de buikholte en moet ervoor zorgen dat de buikorganen in de dagen na de operatie goed kunnen herstellen en niet gaan verkleven aan de wond of aan elkaar. Door de biologische samenstelling lost de gel na enige tijd op en verdwijnt op natuurlijke wijze uit het lichaam.
Verkleving meest voorkomende complicatie
Zo’n negentig procent van alle mensen die een buikoperatie ondergaat, krijgt te maken met buikverklevingen. Dat maakt het de meest voorkomende complicatie bij buikchirurgie. Deze verklevingen kunnen allerlei problemen veroorzaken, zoals buikpijn en darmverstoppingen. Bij tien tot vijftien procent van de patienten treden zelfs ernstige complicaties op bij een volgende operatie, zoals beschadiging van de darm, blaas of lever door het moeten losmaken van verklevingen. Ook is er een risico op onvruchtbaarheid bij vrouwen die een bekkenoperatie hebben ondergaan. Uiteindelijk vertalen de complicaties zich naar schatting in ruim veertig miljoen aan extra ziektekosten per jaar, bijvoorbeeld door extra of langere ziekenhuisopnames en herhaalde bezoeken aan de (huis)arts.
Harry van Goor, tevens voorzitter van de pas opgerichte landelijke adhesiewerkgroep, licht toe: ‘We weten dat ook met de meest weefselsparende operatietechnieken, zoals bijvoorbeeld laparoscopische chirurgie, nog verklevingen kunnen ontstaan die tot complicaties kunnen leiden. Daarom zijn nieuwe preventieve middelen noodzakelijk. De middelen die tot nu toe op de markt zijn, zijn vaak erg duur of onvoldoende effectief. De nieuwe gel is makkelijk toepasbaar en relatief goedkoop te produceren. We hopen hiermee een goede stap te zetten in het voorkomen van verklevingen bij alle vormen van buikchirurgie. ’
Het UMC St Radboud ontwikkelt de gel in samenwerking met regionale partners EMCM, Bactimm BV en Doeko BV. De subsidie is uitgereikt in het kader van PIDON, Pieken in de Delta Oost-Nederland. Dit is een subsidieprogramma van het Ministerie van Economische Zaken ter bevordering van de economie in Oost-Nederland. De komende maanden vinden de laatste laboratoriumtests plaats. Vanaf januari 2011 start de testfase bij patienten tijdens buikoperaties.
Bron: UMC St. Radboud