Toch weer isotopentekort; kankerpatiënten de dupe

Array

In verschillende ziekenhuizen in Noord-Holland is een tekort aan isotopen door het sluiten van de kernreactor in Petten. De isotopen zijn nodig voor bestraling van kankerpatienten. Door de tijdelijke sluiting van de kernreactor in Petten hebben Nederlandse ziekenhuizen flink tekort aan medische isotopen. Dat leidt bij sommige ziekenhuizen al tot problemen. Verbazingwekkend, eind februari stelde Fleur Agema van de PVV nog kamervragen naar aanleiding van een artikel op MedicalFacts waarin de RID van de TU Delft aanbood het tekort te kunnen aanvullen. In februari was er genoeg tijd om deze tekorten te voorkomen.  Klink meldde toen aan de Kamer dat VWS  in overleg was met een farmaceutisch bedrijf voor de verdere verwerking van zijn product tot een geneesmiddel. VWS heeft toen aangegeven aanvullende productie, zoals voorgesteld door de TU Delft, van groot belang te vinden. Het is niet duidelijk of deze productie inmiddels is opgestart De grootte van de mogelijke bijdrage in de productie van medische radioisotopen door de TU Delft is nog niet precies bekend, maar het zal zeker niet zo zijn dat de Europese en mondiale tekorten hierdoor opgeheven worden. Het geproduceerde Molybdeen-Technetium zal het betreffende bedrijf via een fair share policy distribueren, dus ook aan afnemers buiten Nederland. Het omgekeerde gebeurt ook. Indien er in Nederland geen productie kan plaatsvinden, krijgen Nederlandse ziekenhuizen toch Molybdeen-Technetium, maar dan van elders.
Toch zijn er dus weer tekorten ontstaan. Momenteel wordt er in Petten doorgewerkt met Pinksteren, om het beschikbare radioactieve materiaal zo goed mogelijk te benutten.

,,Deze en de komende twee weken gaan we door een diep dal. We zitten hooguit op dertig procent van de gewone capaciteit”, zegt voorzitter Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nuclaire Geneeskunde. Ook in juli verwacht hij een tijdelijk groot tekort aan technetium. Deze radioactieve isotoop wordt gebruikt bij het maken van scans van longen, nieren, hart en hersenen.
De kernreactor in Petten, tot half augustus gesloten voor groot onderhoud aan het koelsysteem, is goed voor eenderde van de wereldproductie van medische isotopen. Ook een andere belangrijke reactor, in Canada, ligt nog altijd stil. De reparatie hiervan duurt veel langer dan gehoopt. Dat sinds dit voorjaar voor het eerst ook een Poolse reactor isotopen produceert, weegt hier niet tegenop.
Medische isotopen verliezen binnen enkele dagen hun radioactiviteit. ,,Eind deze week krijgen we weer wat binnen. Om die voorraad te kunnen gebruiken, worden nu werkschema’s gemaakt waarbij tijdens Pinksteren wordt doorgewerkt”, zegt Verzijlbergen.

De reparatie van Petten verloopt geheel volgens schema. De reactor gaat naar verwachting in de tweede helft van augustus weer open.

Een reactor in Polen zou vanaf eind maart een bijdrage leveren aan de productie van isotopen die onder andere worden gebruikt bij het vaststellen van kanker en lever- en hartkwalen. Die productie was voor een belangrijk deel afkomstig van de Nederlandse reactor in Petten, maar die sluit eind deze week een halfjaar wegens onderhoud en reparatie.

De Poolse reactor is “een oplossing voor het zeer ernstige tekort dat dreigde, vooral aan het eind van de maand maart”, zegt Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, tegen de NOS. “Als daarmee een deel van de behoefte in Europa en mogelijk ook in de Verenigde Staten kan worden opgevangen, dan helpt dat natuurlijk geweldig bij de patientenzorg”.

Waarom er nu toch tekorten zijn ontstaan is nog niet duidelijk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Toch weer isotopentekort; kankerpatiënten de dupe"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Een woordvoerder van minister Klink laat in een reactie weten dat er wel problemen waren voorzien en dat daar ook maatregelen voor zijn getroffen. “Maar dat de openstelling van de reactor in Canada langer op zich laat wachten, was niet voorzien en dat maakt het probleem wel groter. Dat is op dit moment een gegeven.”

Comments are closed.

Recente artikelen