Uniek leerproject voor Rotterdamse studenten geneeskunde
ArrayErasmus MC lanceert 20 mei eigen wetenschappelijk blad
Studenten van het Erasmus MC krijgen voortaan de kans om al tijdens de studie te publiceren in een regelmatig verschijnend wetenschappelijk blad. Het eerste nummer van het tijdschrift, het Erasmus Journal of Medicine (EJM) wordt gelanceerd op donderdag 20 mei in het faculteitsgebouw. Het Erasmus MC is het eerste Nederlandse universitair medisch centrum dat zijn studenten deze kans biedt.
Met 450 studenten per jaar is de geneeskunde opleiding aan het Erasmus MC de grootste van het land. De studenten leren om dokter te worden, maar ook om medisch wetenschappelijk onderzoek te doen. Voor (toekomstige) wetenschappers is het van groot belang om de resultaten van hun onderzoeken gepubliceerd te krijgen in wetenschappelijke tijdschriften. Daardoor kunnen onderzoekers bij andere instellingen kennis nemen van deze bevindingen en ze eventueel verder verbeteren. Wetenschappelijke bladen leggen de lat echter zeer hoog, waardoor studenten vaak pas aan het einde van hun studie of nog later de kans krijgen om te publiceren.
Het Erasmus MC biedt studenten de kans om in een vroeg stadium te leren hoe ze wetenschappelijke artikelen moeten schrijven en hoe ze die gepubliceerd kunnen krijgen. Het hele proces zoals dat verloopt bij grote wetenschappelijke tijdschriften wordt daarbij gevolgd. De stukken worden beoordeeld door reviewers en een redactieraad. In dit proces krijgen de schrijvers redactionele en inhoudelijke adviezen. Als het ze lukt om deze adviezen op te volgen, volgt publicatie.
Doel is dat studenten het schrijven en publiceren in een vroeg stadium in hun vingers krijgen. ‘Maar daarnaast is het ook gewoon erg leuk om te doen’, zegt hoofdredacteur Diederik Dippel. ‘Tweede, derde en vierdejaars doen vaak mee aan mooie wetenschappelijke projecten. Daar kunnen ze voortaan over schrijven. En iedereen kan zien waar collega-studenten mee bezig zijn.’
‘Je stopt een hoop werk in je onderzoek’, zegt tweedejaars student Bas Mourik, ‘en dan is het prachtig om te zien dat daar een publicatie uit voortkomt.’ Mourik is medeauteur van één van de zeventien artikelen in het eerste nummer van EJM. Zijn stuk gaat over een tropische parasitaire worm waarmee wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen besmet zijn (Schistosoma Mansoni).
Het eerste nummer van het Erasmus Journal of Medicine wordt komende donderdag gelanceerd.