Trimbos pleit voor leeftijdsgrens van 18 bij alcohol

Array

Afgelopen week besprak de Tweede Kamer de nieuwe Drank- en Horecawet. In een Open brief pleit het Trimbos-instituut, samen met GGD Nederland en STAP voor een leeftijdsgrens van 18 jaar bij de verkoop van alcohol.

Woensdag 12 mei besprak de Tweede Kamer de voorstellen rond de nieuwe Drank- en Horecawet. Als vertegenwoordigers van drie landelijke gezondheidsorganisaties pleiten het Trimbos-instituut, GGD Nederland en het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) in een open brief voor de invoering van één leeftijdsgrens van 18 jaar bij de verkoop van alcohol. Het gaat niet alleen om handhaving van de wetgeving, maar ook om de gezondheid van de jeugd te verbeteren.

Afgelopen tijd ontstond opnieuw commotie over het grote aantal jongeren dat na excessief drankgebruik in het ziekenhuis belandt. Wat met name zorgen baart, is dat het aantal spoedeisende hulpbehandelingen voor jongeren van 15-19 jaar in verband met een alcoholvergiftiging tussen 2003 en 2008 met 280 procent is gestegen. Des te meer reden om te blijven pleiten voor ophoging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16-18 jaar.

Ook al heeft de Kamer in de eerste ronde vooralsnog anders beslist, het Trimbos-instituut steunt de herhaalde oproep van de VNG – naar aanleiding van nieuwe cijfers over jongeren die na het drinken van te veel alcohol in het ziekenhuis belanden – voor verhoging van de leeftijdsgrens van 16-18 jaar.

Simpelweg omdat de wetenschappelijke studies te overtuigend zijn om te negeren: het invoeren van een leeftijdsgrens van 18 jaar is een van de meest effectieve maatregelen om schadelijk alcoholgebruik door jongeren aan te pakken.

Als we de invoering uitstellen betekent dat onnodige schade voor de gezondheid van een generatie Nederlandse jongens en meisjes. Voor veel jongeren kan de opgelopen schade vanwege te vroeg alcoholgebruik blijvend zijn.

Lees hier de Open Brief aan de Tweede Kamer.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen