Pluryn wint Europese innovatieprijs met project Irene Dekkerswald
ArrayEen project van Pluryn waarbij clienten met een handicap werkzaam zijn in verpleeghuis Irene Dekkerswald in Groesbeek, onderdeel van de ZZG zorggroep, is onderscheiden met de EPR Innovation Prize. EPR staat voor European Platform for Rehabilitation, een Europees netwerk voor organisaties werkzaam in de gehandicaptenzorg.
Pluryn biedt clienten met een handicap de mogelijkheid hun dromen waar te maken op het gebied van werk of dagbesteding. Bij Irene Dekkerswald zijn clienten werkzaam met een wens en competenties om zorgend en ondersteunend bezig te zijn met en voor andere mensen.
“Verschil met veel andere projecten is de mooie combinatie van doelgroepen. Onze clienten met een verstandelijke handicap werken hier met dementerende ouderen. Ze zijn ondersteunend aan het reguliere verpleeghuispersoneel, dat hierdoor meer ruimte heeft om zich bezig te houden met extra taken. Dat maakt dat er sprake is van een echte win-winsituatie”, vindt projectleider Marlijn Oosterhoff.
De clienten van Pluryn verrichten taken als assistentie bij vervoer, maaltijden, koffie- en theeschenken, buiten wandelen en werkzaamheden in het magazijn en bij de technische dienst.
Duidelijke meerwaarde
Personeel, patienten, hun familieleden en het management van Irene Dekkerswald geven aan dat er een duidelijke meerwaarde uitgaat van de inzet van Pluryn-clienten.
“De kracht van dit project is dat we uitgaan van de kwaliteiten van de client”, verduidelijkt Marlijn. “We kijken wat de client kan en graag zou willen doen en zoeken er vervolgens een taak bij. Zo hebben we een client die veel praat, volgens sommigen zelfs iets teveel. Ze praat nu met een oudere bewoner van Irene Dekkerswald, die behoefte had aan aanspraak. Samen kletsen ze heel wat af.”
Het succes van het project is mede te danken aan de positieve samenwerking met het management en de werknemers van Irene Dekkerswald. De medewerkers van Irene Dekkerswald geven de Pluryn-clienten praktische, taakgerichte ondersteuning. Voor alle andere ondersteuning en vragen is er dagelijks een begeleider van Pluryn aanwezig op de werkvloer. De clienten krijgen ook andere vormen van begeleiding. Zo leren ze hoe ze moeten omgaan met dementerende ouderen, maar ook hoe ze moeten omgaan met verlies. Want het kan gebeuren dat een bewoner, waarmee ze een band hebben opgebouwd, komt te overlijden.
De Pluryn-clienten maken volwaardig deel uit van het begeleidingsteam van Irene Dekkerswald. Ze dragen bedrijfskleding en gaan mee met personeelsuitjes. De bewoners spreken hen aan met ‘zuster’ of ‘broeder’ en hun foto’s hangen in de portrettengalerij van mensen die werkzaam zijn op de afdeling.
Motivatie
De EPR prijst Pluryn vanwege zijn innovatieve benadering en bereidheid tot samenwerking. De prijs bestaat uit een bedrag van duizend euro, te besteden aan het bezoeken van bijeenkomsten van de EPR. “Het gaat vooral om de erkenning van Pluryn en dat we een mooie weg zijn ingegaan ten aanzien van innoverende projecten”, zegt projectleider Marlijn Oosterhoff. “Als Pluryn kunnen we heel trots zijn op het winnen van de Innovatieprijs. Het is een motivatie om op deze weg door te gaan.” Marlijn neemt de EPR Innovation Prize in ontvangst tijdens het jaarcongres van de EPR op 17 en 18 juni in Helsinki/Tallinn. Ze verzorgt dan ook een presentatie van het project.
Pluryn heeft vergelijkbare projecten bij een groeiend aantal organisaties, waaronder UMC St Radboud, speeltuin De Leemkuil en voetbalclub NEC. Marlijn tot slot: “We blijven zoeken naar organisaties en bedrijven die een diversiteit aan werkzaamheden hebben, om dromen van clienten op het gebied van werk of dagbesteding te realiseren.”