Nieuw laboratorium voor malariaonderzoek

Array

Op 18 mei opent Thom de Graaf, burgemeester van Nijmegen, de nieuwe geavanceerde malaria-unit in het UMC. De unit is voorzien van state-of-the-art faciliteiten voor de kweek van parasieten en muggen om malariamedicijnen en vaccins te ontwikkelen en te testen. Een dergelijke geavanceerde onderzoekseenheid is wereldwijd uniek.

In de tropen en subtropen is malaria een van de meest voorkomende ziekten en wereldwijd een van de belangrijkste infectieziekten. Jaarlijks maken honderden miljoenen mensen de infectie door. Als gevolg daarvan sterven per jaar naar schatting een miljoen mensen, voornamelijk jonge kinderen. Nieuwe bestrijdingsmiddelen zijn dringend noodzakelijk door toenemende resistentie. Op dit moment is de hoop gevestigd op een nieuw type kandidaatvaccin, gebaseerd op genetisch veranderde kreupele parasieten. Zij kunnen zich in het lichaam niet goed vermeerderen, maar wel een beschermende afweerreactie zònder ziekteverschijnselen opwekken.

De nieuwe malaria-unit betekent een aanzienlijke vooruitgang in de strijd tegen de malariaparasiet. Het onderzoekscentrum is gebouwd op het dak van het Centraal Dierenlaboratorium van het UMC St Radboud en is een aanvulling op het bestaande malarialab. Het is zo ingericht, dat de onderzoekers er parasieten kunnen kweken volgens richtlijnen voor Good Manufacturing Practice. Dit is een wettelijk verplichte kwaliteitsnorm voor productie en toediening van medicijnen. In het nieuwe lab wordt elke stap van het productieproces gecontroleerd om te verifieren of de parasieten aan de gestelde veiligheidseisen voldoen. Dankzij deze veilige manier van werken kunnen de onderzoekers in de nieuwe malaria-unit malariaparasieten produceren, die ze rechtstreeks mogen inspuiten bij vrijwilligers; de omweg via de muggenbeet is niet meer nodig. Een belangrijk voordeel hiervan is, dat de onderzoekers de parasiet zo nauwkeurig kunnen doseren.

Recente artikelen