Contracteerplicht apotheek met aanmerkelijke marktmacht geschorst
ArrayDe voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft besloten tot schorsing van een beslissing van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), waarbij aan een apotheek op grond van een redelijk vermoeden van aanmerkelijke marktmacht (AMM) een contracteerplicht met zorgverzekeraars werd opgelegd. Aan de procedure ging een klacht van zorgverzekeraar Menzis vooraf omdat de apotheek weigerde met deze verzekeraar een contract te sluiten waarvan het zogenoemde preferentiebeleid onderdeel was.
Bij de behandeling van het geschil bleek van nieuwe feiten, bestaande in de inmiddels tussen zorgverzekeraar CZ en de apotheek gesloten overeenkomst. Gezien de inhoud van die overeenkomst,waarbij de apotheek gebonden zal zijn aan een inkoopmandaat van Mediq en de gevolgen die de vrijheden van de apotheek zullen beperken en tot prijsbeheersing zullen leiden, vindt de voorzieningenrechter in het bestek van deze voorlopige voorziening geen aanleiding meer nader in te gaan in op de het tussen partijen bestaande principiele verschillen van mening betreffende de toepassing van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en het preferentiebeleid.
Vooralsnog gaat de voorzieningenrechter uit van de AMM van de apotheek. NZa heeft de overeenkomst met CZ positief beoordeeld, omdat nu de verzekerden van CZ conform hun polis geneesmiddelen vergoed krijgen. CZ is in de verzoekende apotheek met een aandeel van 66% de dominante verzekeraar. Vaststaat ook dat 3% van de clienten is verzekerd bij Menzis. Over de overige verzekerden is geen actuele informatie beschikbaar. Voor ongeveer tweederde gedeelte van de clienten van de apotheek is dus een voor verweerster aanvaardbare regeling getroffen en daarmee is naar het oordeel van de voorzieningenrechter het spoedeisend belang dat nodig is voor een spoedmaatregel als door NZa opgelegd, binnen het werkgebied van verzoekster te gering geworden om op de door verweerster (en Menzis) voorgestane wijze de hand te houden aan het preferentiebeleid. Het uitstralend effect van de opstelling van de apotheek moet in deze nieuwe situatie ook aanzienlijk worden gerelativeerd.