MCL en Tjongerschans in 2011 samen in één concern
ArrayMCL en De Tjongerschans gaan deel uitmaken van één concern. Dat is de intentie van de beide Raden van Bestuur. Door de concernvorming blijft de Friese bevolking ook in de toekomst gegarandeerd van goede ziekenhuiszorg, zo is de overtuiging van de beide samenwerkingspartners. Praktisch gesproken zal de Stichting Ziekenhuis De Tjongerschans opgaan in een BV. Zorggroep Noorderbreedte zal fungeren als moedermaatschappij van de BV Tjongerschans. Het MCL en Noorderbreedte zijn al afzonderlijke BV’s onder de paraplu van Zorggroep Noorderbreedte. Volgens plan zal de nieuwe structuur op 1 januari 2011 van kracht worden.
De Tjongerschans en het MCL zijn ervan overtuigd dat het voor de toekomst van de beste zorg voor de patienten in hun verzorgingsgebieden essentieel is dat de onderlinge samenwerking wordt geïntensiveerd. De afgelopen jaren zijn daar al stappen voor gezet; met name de ondersteunende diensten werken nauw samen. De beide ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld inmiddels één gezamenlijke inkoopafdeling.
Voor nauwere samenwerking moet een aantal financieel-economische belemmeringen uit de weg worden geruimd. Binnen één concern kunnen de beide ziekenhuizen intensiever samenwerken. Een ingrijpende juridische fusie en algehele integratie is, zeker op dit moment, een brug te ver. De Tjongerschans en MCL houden door de voorgestelde concernvorming hun eigen identiteit en hun eigen karakter. De Tjongerschans en MCL houden elk hun eigen directie. De directies van MCL, De Tjongerschans en Noorderbreedte krijgen door de concernvorming wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het grote geheel.
De plannen voor de samenwerking zijn inmiddels formeel bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gemeld. De NMa kan op grond van de melding beslissen of een vergunning vereist is. MCL en De Tjongerschans verwachten op basis van eigen analyse geen problemen. De activiteiten van beide ziekenhuizen overlappen elkaar geografisch gezien nauwelijks. In het ‘grensgebied’ tussen Leeuwarden en Heerenveen kunnen patienten kiezen voor andere aanbieders; de ziekenhuizen in Sneek en Drachten.
De concernvorming zal eind mei formeel voor advies aan de beide medische staven, ondernemingsraden en clientenraden worden voorgelegd. Informeel zijn deze organen al op de hoogte.
De medici van beide ziekenhuizen zien in het algemeen de voordelen van concernvorming op bedrijfseconomisch gebied. Tussen alle Friese ziekenhuizen wordt op medisch gebied al intensief samengewerkt. Op bepaalde vlakken kan de concernvorming ook op medisch gebied kwaliteitswinst opleveren. Beide ziekenhuizen behouden de huidige structuur van de medische staven en stafbesturen. Het is wel de bedoeling dat er een overlegmodel tussen de beide medische staven in het leven wordt geroepen. Maatschapsfusies en volledige medische integratie tussen beide ziekenhuizen zijn niet de intentie van de nu voorgestelde concernvorming. Â De meerwaarde van concernvorming zal in eerste instantie met name op het gebied van de ondersteunende diensten zijn.
Bron: Tjongerschans