Belgische artsen schrijven steeds vaker geneesmiddelen voor op stofnaam

Array

Het aantal geneesmiddelen afgeleverd op stofnaamvoorschrift stijgt constant. Momenteel schrijven artsen in 7 % van de gevallen voor op stofnaam. Het RIZIV stelde dat vast op basis van de laatste Farmanet-cijfers (van het vierde boekhoudkundig kwartaal 2009). Artsen hebben de mogelijkheid om geneesmiddelen voor te schrijven op stofnaam of ‘algemene benaming’. Dit wil zeggen dat ze op het voorschrift niet de merknaam maar de naam van het actieve bestanddeel vermelden. Als de arts op stofnaam voorschrijft, zal de apotheker geneesmiddelen afleveren die het voordeligst zijn voor de patient.

Voorschrijven op stofnaam
De arts is niet verplicht om een voorschrift op stofnaam te schrijven. Het is een keuze waarbij hij aan de apotheker de zorg toevertrouwt om zijn voorschrift uit te voeren rekening houdend met de behoeften van de patient. Die behoeften zijn uiteenlopend wat betreft de continuïteit van de behandeling, de prijs en de beschikbaarheid.

De apotheker volgt hierbij volgende ‘beslissingsboom’:
1. Er bestaat voor het voorschrift op stofnaam een generiek, een ‘kopie’ of een originele specialiteit (het originele merkproduct) in het referentieterugbetalingssysteem waarvan de prijs gelijk is aan de vergoedingsbasis.
De patient betaalt in dat geval geen supplement.
2. Slechts als punt 1 niet van toepassing is, kan de apotheker ook een originele specialiteit aanbieden die opgenomen is in het referentiebetalingssysteem maar waarvan de prijs hoger ligt dan de vergoedingsbasis.
De patient betaalt in dat geval wel een supplement.
3. Enkel als zowel punt 1 als punt 2 niet van toepassing is, kan de apotheker een originele specialiteit aanbieden die niet opgenomen is in het referentieterugbetalingssysteem maar toch vergoed wordt.

Stijgende cijfers
Het aantal voorschriften op stofnaam neemt toe. De stijging verloopt traag, maar regelmatig.
Wat de geneesmiddelen met generieken betreft (waarvoor het voorschrift op stofnaam interessant is), tekent de evolutie zich als volgt af: 4,5 % eind 2006, 5,1 % eind 2007, 5,5 % eind 2008 en 7,1 % eind 2009.

Bron: Belgische Federale Overheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen