Nijmeegse moleculair biologen publiceren in Cell Stem Cell

Array

In het meinummer van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell publiceren Nijmeegse moleculair biologen een artikel over embryogenese: de vroege ontwikkeling van embryonale cellen.

De vroege ontwikkeling van embryonale cellen tot meer gespecialiseerde cellen (die voorlopers zijn van de verschillende lichaamsweefsels) kan met de nieuwste apparatuur nu preciezer worden gemeten. Onderzoeksgroepen uit Singapore en Cambridge zijn erin geslaagd om van een embryo in het achtcellige stadium voor elke individuele cel vast te stellen aan welk soort weefsels deze een bijdrage zal gaan leveren. De groep uit Cambridge publiceert daarover in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell van 7 mei. Nijmeegse moleculair biologen schrijven daarbij op uitnodiging een achtergrondartikel.

Eervol? Auteur Hendrik Marks: ‘Het is uitdagender om eigen onderzoek te publiceren, maar het is een goed teken dat dit niveau tijdschriften ons ook weet te vinden voor achtergrondinformatie. We zijn hiervoor uitgenodigd omdat ons lab, de afdeling Moleculaire Biologie in het Nijmeegs Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS), een van de toplabs is op dit gebied. We geven geen oordeel – dat gebeurt door referenten – maar we geven achtergrondinformatie en inkleuring aan de resultaten. Daarvoor moet je goed thuis zijn in het gebied en dat zijn we.’

Wat is de kwestie? Na de samensmelting van zaad- en eicel ontwikkelt het embryo zich door celdeling en groei. In deze cellen ligt al vroeg besloten in welke richting ze gaan ontwikkelen en welke functies ze gaan krijgen. Tot voor kort was het niet mogelijk om in de individuele cel de ontwikkelingsrichting of de bestemming vast te stellen. Inmiddels is die techniek er wel, en is gebleken dat de embryonale cellen zich vanaf het achtcellig stadium beginnen te specialiseren. Daarvoor (één-, twee- en viercellig stadium) zijn de embryonale cellen identiek. Het onderzoek heeft plaatsgevonden met behulp van high-tech genoom- en RNA-analyses. Het NCMLS van de Radboud Universiteit Nijmegen beschikt over zo’n ‘next-generation’ sequencer om met hoge snelheden DNA- en RNA-volgordes te meten.

De vakgroep Moleculaire Biologie van het NCMLS voert soortgelijk onderzoek uit, maar men kijkt ook met name naar de epigenetica van embryonale ontwikkeling.  Hierbij gaat het om de eiwitten die de processen in het DNA aansturen. Hendrik Marks: ‘Dit onderzoek is een technologisch hoogstandje. Wij kunnen dat inderdaad ook. Daarnaast hebben we genoeg biologische expertise om de resultaten van de groepen uit Singapore en Oxford op waarde te schatten’.

Insightful Tales from Single Embryonic Cells. Hendrik Marks, Gert Jan C. Veenstra en Hendrik G. Stunnenberg; Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences, Radboud Universiteit Nijmegen. Cell Stem Cell, 7 mei 2010.

Department of Biological Sciences (Stem Cell & Developmental Biology), National  University of Singapore
Wellcome Trust/Cancer Research UK, Gurdon Institute of Cancer and Developmental Biology, University of Cambridge, UK
Radboud University, Department of Molecular Biology, Faculty of Science, NCMLS, Nijmegen, The Netherlands

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen