UMC St Radboud opent nieuwe 24/7 TIA Service

Array

11 mei: Europese dag van de Beroerte
De afdeling Neurologie van het UMC St Radboud opent de eerste TIA Service in Nederland waar mensen 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht kunnen voor diagnose en behandeling. De TIA Service wordt geopend tijdens de Europese Dag van de Beroerte op 11 mei a.s.

Plotseling geen kracht meer in arm en been, een scheve mond, verlies van zicht aan een kant  of niet meer goed kunnen spreken, zijn verschijnselen die kunnen passen bij een TIA (transient ischemic attack) of bij een herseninfarct. Deze verschijnselen treden op doordat de bloedstroom naar een deel van de hersenen tijdelijk door een bloedprop is verstoord. Indien de verschijnselen enkele minuten tot uren duren is er sprake van een TIA, maar als de klachten langer dan 24 uur blijven of helemaal niet verdwijnen, spreken we van een herseninfarct. Ondanks dat de verschijnselen bij een TIA van voorbijgaande aard zijn, is een snelle diagnose en behandeling essentieel. Afhankelijk van de ernst van een TIA  kan tot wel een op de drie mensen binnen een week een herseninfarct krijgen na een TIA. Het risico op een herseninfarct is echter het hoogst de eerste drie dagen na een TIA, dit is ook de periode die mensen vaak moeten overbruggen voordat ze gezien worden op een poli. Hoe sneller iemand na een TIA behandeld wordt, des te kleiner is de kans op herhaling of op het krijgen van een herseninfarct. Een veelvoorkomende behandeling is het voorschrijven van medicijnen om bloedstolsels tegen te gaan en om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Soms is een operatie aan de halsslagader door een vaatchirurg noodzakelijk.

Neurologen, vaatchirurgen en radiologen van het UMC St Radboud breiden de bestaande zorg uit. Vanaf 11 mei a.s. kunnen patienten ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend terecht voor onderzoek en behandeling, direct na een TIA. Hiermee is het de eerste TIA Service die deze 24-uurs zorg in Nederland biedt.

Dag van de Beroerte: workshops, informatie en leefstijladvies
De TIA Service gaat van start op 11 mei a.s., de officiele Europese dag van de Beroerte. Tijdens deze dag wordt op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het voorkomen en behandelen van TIA’s en beroertes. Het UMC St Radboud biedt een gevarieerd programma. Belangstellenden zijn van harte welkom in de hal van het UMC St Radboud. Ze kunnen ter plekke hun cholesterol, bloeddruk of bloedsuiker laten meten en krijgen advies over een gezonde leefstijl. Bijzonder zijn de ervaringsoefeningen waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Onder begeleiding van een ergotherapeut kan men voelen hoe het is om tijdelijk een halfzijdige verlamming te hebben of om je voort te bewegen in een rolstoel met gebruik van slechts een arm en been. Tevens zijn er workshops door neurologen dr. Frank-Erik de Leeuw en dr. Ewoud van Dijk. Zij geven voorlichting over het voorkomen, herkennen en behandelen van een beroerte en beantwoorden graag alle vragen.

In Nederland worden ruim 40.000 mensen per jaar getroffen door een beroerte. Zo’n 140.000 mensen leven met de gevolgen ervan, dit maakt het de belangrijkste oorzaak voor invaliditeit in ons land. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd en is een verzamelnaam voor een herseninfarct of hersenbloeding. Bij een beroerte gaat het in 80% van de gevallen om een herseninfarct

en in de overige 20% is er sprake van een geknapt bloedvat met als gevolg een hersenbloeding In beide gevallen worden de hersenen beschadigd en kan het leiden tot blijvende beperkingen. De gevolgen zijn niet alleen ingrijpend voor degene die het overkomt, maar ook voor de partner en naaste omgeving.

Programma 11 mei: 10.00 – 15.00 uur
UMC St Radboud/ Centrale hal, bij de hoofdingang, Geert Grooteplein 10, Nijmegen.

Tussen 10.00 en 15.00 uur: Informatiestands
Bepalen van  cholesterol en bloedsuiker
Bloeddrukmetingen en gewichtscontrole

Voorlichting en advies over gezonde leefstijl

11.00 en 13.30 uur: Lezing ‘Snel herkennen en behandelen van een TIA om een   herseninfarct te voorkomen’ , door neurologen dr. Frank Erik de Leeuw en dr. Ewoud van Dijk

Geïnteresseerden kunnen zonder aanmelding binnenlopen. Er zijn geen kosten verbonden aan de diverse tests. Kijk voor meer informatie ook op: http://www.dagvandeberoerte.nl/

Recente artikelen