Sermos ontvangt Innovatie Prijs voor succesvolle pijnmeting in ziekenhuis Bernhoven
ArraySermos, het bedrijf dat zich volledig richt op zorgcommunicatie via moderne communicatietechnieken zoals sms, voiceresponse en email, ontvangt van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de innovatieprijs voor de ‘PijnMonitor’. Deze prijs wordt eenmalig uitgekeerd aan succesvolle innovatieve projecten van publieke dienstverlening die het verdienen door meer organisaties in de publieke sector gebruikt te worden. Een onafhankelijke stuurgroep adviseerde staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2009 om de verdere verspreiding van de ‘PijnMonitor’ te ondersteunen.
De PijnMonitor is door Sermos ontwikkeld in samenwerking met ziekenhuis Bernhoven. Een software programma monitort de pijnbeleving van patienten na een operatie in dagbehandeling. Wanneer patienten inmiddels thuis aan het herstellen zijn ontvangen zij op gezette tijden een telefoontje van de computer die de patienten vraagt naar hun pijnbeleving. Als de score te hoog is wordt een verpleegkundige via sms gewaarschuwd waarna deze persoonlijk contact opneemt met de patient. Onnodig pijnlijden wordt zo op een eenvoudige manier voorkomen.
Samenwerking met ziekenhuis Bernhoven
Het programma draait inmiddels één jaar succesvol in ziekenhuis Bernhoven op de locaties Oss en Veghel. In deze periode verzamelde ziekenhuis Bernhoven veel gegevens die gebruikt gaan worden bij het verbeteren van het postoperatieve pijnbeleid. Bernhoven is hiermee koploper in Nederland als het gaat om zorg voor patienten uit de dagopname.
De uitreiking van de prijs vindt plaats op 21 juni aanstaande in ziekenhuis Bernhoven locatie Oss. Tijdens deze presentatie wordt ook aandacht besteed aan de verbeterslagen die het ziekenhuis wil gaan maken. De prijs, een geldbedrag, zal door Sermos aangewend worden voor een verdere verspreiding van het product. Inmiddels is Sermos met verschillende ziekenhuizen en privé klinieken in gesprek over de inzet van de PijnMonitor. Ook is de PijnMonitor door het UMC St Radboud gebruikt bij onderzoek naar pijn bij kanker, de resultaten van dat onderzoek zijn nog niet vrijgegeven.