Nederlands Top Instituut investeert in jonge getalenteerde onderzoekers op het gebied van biomedische materialen

Array

Het Nederlandse BioMedical Materials (BMM) programma liet vandaag weten 6,5 miljoen euro te investeren in vier onderzoeksprojecten op het gebied van nieuwe biomedische materialen en hun therapeutische toepassing. Drie van de projecten zijn het resultaat van BMM’s initiatief om te investeren in jonge getalenteerde onderzoekers op het gebied van biomedische materialen. Het vierde goedgekeurde project is afkomstig van een eerdere projectronde op het gebied van ‘op maat gemaakte medicijntherapieen met behulp van beeldgestuurde technieken en doelgerichte medicijnafgifte’. Met de goedkeuring van deze 4 projecten telt de totale projectportfolio van BMM nu 17 R&D projecten met een totaal budget van ruim 85 miljoen euro. Het BMM consortium telt 52 partners, zowel publiek als privaat. De Nederlandse overheid voorziet in 50% van de financiering.

De strategische onderzoeksagenda van BMM richt zich specifiek op de ziektegebieden hart- en vaatziekten, spier- en skeletaandoeningen en nierziekten als ook de toepassingsgebieden biomedische coatings en gerichte medicijn afgifte. De drie projecten uit de jonge onderzoekers ronde die vandaag financiering hebben ontvangen adresseren elk een vraagstelling uit een van de door BMM gespecificeerde ziektegebieden. Dr. J. Sluijter van UMC Utrecht ontvangt 1,3 miljoen euro voor zijn onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe therapieen ter verbetering van de hartfunctie na een hartaanval. Dr. C. Arts van MUMC+ krijgt 1,9 miljoen euro voor zijn onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor patienten met scoliose, een complexe 3-D groeiafwijking van de wervelkolom. Het laatste project is afkomstig van Dr. J. Rotmans van LUMC, hij krijgt 1,3 miljoen euro voor zijn idee om in nierdialyse patienten nieuwe toegangswegen tot de bloedbaan te creeren.

“We zijn erg blij dat ons jonge onderzoeker initiatief zulke getalenteerde jonge wetenschappers heeft aangetrokken” stelt Professor Frank Baaijens, wetenschappelijk directeur van BMM.

In reactie op de goedkeuring van het DialysisXS project stelt Tom Oostrom, adjunct directeur van de Nierstichting Nederland, één van de partners in dit project: “Met het DialysisXS project wordt een echte innovatie in gang gezet voor een groot probleem dat patienten en behandelaars in de dialysezorg ervaren”.

BMM’s zogenaamde Young Investigator Call opende in juli 2009 en was specifiek gericht op jonge onderzoekers die minder dan 10 jaar geleden hun promotieonderzoek hadden afgerond. De projectgroep moest uit ten minste 2 partners bestaan, waarvan in ieder geval 1 industrie. Het maximale onderzoeksbudget mocht niet groter zijn dan 2 miljoen euro. In tegenstelling tot eerdere projectrondes van BMM, werd nu niet alleen gekeken naar het project voorstel en het onderliggende consortium, maar ook naar de kwaliteiten van de jonge onderzoeker die aan het hoofd staat van het consortium.

Over BMM
BMM (het BioMedical Materials program) is een Nederlands publiek-privaat samenwerkings¬verband, dat zich richt op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van biomedische materialen. Met een totaal budget van 90 miljoen euro, richt BMM zich op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe therapieen om chronisch weefsel- en orgaanfalen te voorkomen. Inzet is een verbetering in de kwaliteit van leven. BMM wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (50%), universitaire instellingen (25%) en het bedrijfsleven (25%).

Bron:AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen