Twee technieken voor de inductie van een dubbelstrengsbreuk
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 30 april 2010 - 10:07
Array
DNA in de celkern bestaat uit twee strengen die een soort wenteltrap vormen. Hieraan kan schade ontstaan. De ernstigste vorm daarvan is een dubbelstrengsbreuk (DSB). Eén DSB kan voldoende zijn om een cel te doden; dit vormt de basis voor veel kankertherapieen. Aan de andere kant kan een cel ook transformeren tot kankercel door een foutief gerepareerde DSB. Jan Stap beschrijft in zijn proefschrift twee technieken waarmee in het laboratorium DSB’s geïnduceerd kunnen worden – zeer belangrijk voor het onderzoek naar dubbelstrengsbreuken. Bij een van die technieken wordt met -straling een klein aantal DSB’s in een cel aangebracht. Zo kon worden aangetoond dat DSB’s kunnen clusteren. Als twee of meer DSB’s bij elkaar komen voordat ze gerepareerd zijn, bestaat de kans dat het herstel verkeerd verloopt. Soms ontstaan dan chromosoomtranslocaties (waarbij een stuk van chromosoom A aan chromosoom B wordt gezet), wat kan leiden tot kanker. woensdag 12 mei 2010, 12:00 uur
Promotie
Dhr. J. Stap/ Geneeskunde
Tracking DNA double-strand breaks
Promotor
dhr. prof. dr. C.J. F. van Noorden en dhr. prof. dr. R. Kanaar (EUR)
Locatie
Aula van de UvA Singel 411
1012 WN Amsterdam
Toegang vrij
Bron: UvA
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.