Meer trek in chocolade door depressie maar humeur wordt slechter
ArrayMensen die kampen met een depressie hebben sneller de neiging om naar chocolade te grijpen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Californie. Wanneer mensen erg depressief zijn, eten ze gemiddeld 12 stukken chocolade per maand. Uit onderzoek blijkt dat mensen die depressief zijn meer chocolade nuttigen dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Depressieve mensen eten gemiddeld 8,4 porties (een portie is 28 gram) per maand. Gezonde mensen houden het bij 5,4 porties. Mensen met een zeer zware depressie nuttigen 11,8 porties. Bij licht depressieve mensen daalt dat aantal tot 8 stukken chocolade per maand. Zij die geen last hebben van neerslachtige gevoelens aten slechts 5 repen chocolade. De resultaten gelden zowel voor mannen als vrouwen. Ook mannen nemen dus al eens hun toevlucht tot troosteten.
Het vermoeden dat er een verband is tussen chocolade en stemming bestaat al langer. Het is echter voor het eerst dat dit ook wetenschappelijk voor mannen en vrouwen kan worden vastgesteld. In totaal namen 931 mensen deel aan het onderzoek. De proefpersonen werd onder andere gevraagd te noteren hoeveel chocolade ze aten en een vragenlijst omtrent hun dieet in te vullen. Bovendien werd de mate van depressiviteit vastgesteld. Al snel bleken chocola en depressie nauw met elkaar samen te hangen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het humeur van de mannen en vrouwen slechter werd naar mate zij meer chocolade aten. De deelnemers met depressieve gevoelens bleken ook veel chocolade per maand te eten.
Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat de exacte relatie is tussen chocolade en het humeur.
Bron: ABC.net.au