Zorginnovaties in care sector: toepassing kan beter

Array

Voor thuiszorg, verzorgingshuizen en verpleeghuizen staan twaalf innovaties beschikbaar die kwaliteit van zorg bevorderen en kosten verlagen. Hieronder volgen die twaalf met tussen haakjes de mate van toepassing. De percentages, afkomstig uit een steekproef van 156 managers uit de care sector, geven het Ja% aan van het antwoord op de vraag past u dit toe?

Hier volgt de lijst: verzorgend wassen met warmhoudcassette (30%), medicijnverdeelsystemen (75%), domotica (58%), plafondtilsystemen (23%), toetsen in plaats van alleen scholen (68%), innovatief schoonmaakmateriaal (53%), preventief incontinentiebeleid (40%), innovatieve bedopmaaksystemen (8%), opsta systemen voor patienten uit bed (48%), aangepaste kleding (38%), aanpasbare badkamersystemen (39%) en innovaties in het basiszorg systeem (73%).  Het bureau Locomotion (www.locomotion.nu) hield de enquête in juli 2009 op verzoek van de Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg. De rapportage over het vragenlijst onderzoek treft u aan op www.innovatiespiegel.nl Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 30 mei organiseert het Julius Centrum samen met de stichting Innovatieprojecten en de Vereniging voor specialisten in de ouderengeneeskunde  het congres Samen Innoveren Loont. Dat vindt plaats in het Educatorium van de Universiteit Utrecht. In vele workshops komen innovaties aan de orde. Die gaan onder andere over de vraag hoe te stimuleren is dat alle instellingen van de care sector de boven genoemde zorginnovaties gaan toepassen. Wilt u naar dit boeiende en praktische congres? Klik hier, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Noot redactie:

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email:  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen