Comfortabele techniek om vroeggeboorte te voorspellen

Array

De bestaande technieken om vroeggeboorte te voorspellen werken slecht, of zijn invasief, met flink wat risico’s en ongemak. Chiara Rabotti ontwikkelde een nieuwe meetmethode met een eenvoudige elektrodepleister, die de samentrekkingen van de baarmoeder meet. In de toekomst kan elke zwangere vrouw hiermee rustig het moment afwachten, verwacht de onderzoekster.

Vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak voor babysterfte en blijvende handicaps. Helaas kan vroeggeboorte nog moeilijk voorspeld worden, doordat de technieken tekort schieten. De enige bestaande betrouwbare methode is gebaseerd op het inbrengen van een katheder, wat ongemakkelijk is voor de vrouw, en riskant voor de foetus. De bestaande meetmethoden aan de buitenkant van het lichaam geven tot heden onnauwkeurige voorspellingen.

Stroompjes meten
Promovenda Chiara Rabotti (1977) ontwikkelde daarom een techniek die kijkt naar de basis van de bevalling; de samentrekkingen van de baarmoeder. Alle spieren worden aangestuurd door elektrische stroompjes. Je kunt de activiteit van de baarmoederspieren dus meten door die stroompjes te meten, die ook buiten de buik op te vangen zijn. De Italiaanse onderzoekster gebruikte hiervoor bestaande meetinstrumenten, die echter nog niet eerder waren toegepast om baarmoederactiviteit te meten. Haar onderzoek focuste op de vraag of en hoe ze met de meetgegevens een betrouwbaar beeld kan geven van de baarmoederactiviteit. Ze ontwikkelde onder meer een wiskundig model om de elektrische signalen te vertalen in beelden en grafieken. Uiteindelijk bleek ze in staat om met een elektrodepleister van slechts drie bij drie centimeter minstens net zo goede resultaten te boeken als die van de eerder genoemde invasieve methode. Ze verrichte haar onderzoek onder meer in het Mxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Onbekend
Rabotti verwacht dat haar techniek over zo’n vijf jaar beschikbaar komt. Het is nu mogelijk om de baarmoederactiviteit te meten, maar het is nog onbekend wat het gemeten patroon zegt over het moment van bevalling. Daarvoor moet de eindfase van de zwangerschap eerst bij veel vrouwen gevolgd worden. Hiertoe is inmiddels een groot Europees project gestart, waar Rabotti ook bij betrokken is.

Gewoon thuis
In eerste instantie zal de techniek vooral toepassing vinden in het ziekenhuis, in geval van complicaties. Maar de begeleider van Rabotti, hoogleraar Jan Bergmans van de faculteit Elektrotechniek, kijkt al verder. Medici kunnen de zwangerschap straks bijvoorbeeld op afstand monitoren. De zwangere vrouw is gewoon thuis, en het meetsignaal wordt online naar het ziekenhuis gestuurd. En je kunt de techniek nog comfortabeler maken, door de elektrode op te nemen in kleding.

Chiara Rabotti promoveert vandaag, maandag 26 april, aan de TU/e, op haar proefschrift getiteld ‘Characterization of uterine activity by electrohysterography’. Voorafgaand aan haar verdediging is er een minisymposium over ‘Pregnancy Monitoring’, in het Auditorium, van 13.30 tot 16.00 uur. Rabotti deed haar onderzoek bij de groep Signal Processing Systems van de faculteit Electrical Engineering.

Bron:AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen