Drempel voor levend doneren moet lager
ArrayHet Erasmus MC begint in september van dit jaar met het geven van voorlichting aan familie en vrienden van nierpatienten over de mogelijkheid van donatie bij leven. Uit onderzoek blijkt dat voorlichting aan patienten thuis leidt tot meer donaties bij leven.
Huiskamer
Deze week vond in Rotterdam het ELPAT-congres plaats, over orgaandonatie en orgaantransplantatie. Tijdens het evenement, georganiseerd door het Erasmus MC, presenteerde professor James Rodrigue van Harvard University zijn onderzoek naar ‘house calls’: informele huiskamerbijeenkomsten waarbij familieleden, vrienden en andere bekenden van de nierpatient voorlichting krijgen over de mogelijkheid om bij leven een nier af te staan. Rodrigue’s onderzoek wijst uit dat mensen na zulke bijeenkomsten eerder bereid zijn om over het onderwerp te praten en ook eerder een nier willen afstaan.
Nierpatient
Het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis starten in september van dit jaar met een vergelijkbare voorlichtingsmethode. Andere ziekenhuizen die zich bij het initiatief aansluiten, zijn het St. Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. De huisbezoeken worden uitgevoerd door een maatschappelijk werker die vroegtijdig, nog voor de nierpatient dialysepatient wordt en op een wachtlijst terechtkomt, de mogelijkheid van donatie bij leven komt bespreken.
Niet durven
“Een patient durft uit zichzelf vaak niet om de nier van een familielid te vragen”, zegt psycholoog prof. dr. Jan van Busschbach van het Erasmus MC. “Toch moet de mogelijkheid besproken worden, want er blijft een chronisch tekort aan nieren van overleden donoren.”
Het alternatief voor donatie is dialyse en een plek op een jarenlange wachtlijst. Dialyseren is bovendien een zeer belastende behandeling. Reden om de mogelijkheid van donatie bij leven “snel en grondig” te onderzoeken, aldus Van Busschbach.