Opsporen van vaatvernauwing pas na 65 jaar

Array

Screening naar asymptomatische carotis stenose in de algemene bevolking met als behandeling alleen endarterctomie is niet zinvol. Dat blijkt uit het proefschrift van Marjolein de Weerd. Internationaal bestaat discussie over de vraag of een bevolkingsonderzoek naar vernauwing van de halsslagader (asymptomatische carotis stenose, ACAS) zinnig is. Opgespoorde patienten kunnen geopereerd worden zodat de kans op beroertes kleiner wordt. Maar een bevolkingsonderzoek is pas ‘rendabel’ als voldoende patienten opgespoord kunnen worden en die vervolgens ook effectief te behandelen zijn.

Om te beginnen blijkt de halsslagadervernauwing tamelijk zeldzaam, concludeert De Weerd uit literatuuronderzoek. Het loopt bij mannen van 0,% in de leeftijd van 50 jaar tot 1,7% in de leeftijd van 80 jaar en bij vrouwen van nul procent in de leeftijd van 50 jaar tot 0,9% in de leeftijd van 80 jaar. Het screenen van de Nederlandse bevolking blijkt echter pas kosteneffectief bij mannen van 65 met een prevalentie van 3% en bij vrouwen van 75 met een prevalentie van 5%. Zoveel komt de verstopping niet voor, dus screening met operatie in de algemene Nederlandse bevolking is niet zinvol. Maar screenen en daarna medicijnen (in plaats van een operatie) aanbieden is wel zinvol. Medicatie is namelijk goedkoper en heeft zelfs een beter effect op de gezondheid dan een operatie.

20-05-2010, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marjolein de Weerd, Geneeskunde
Proefschrift: Asymptomatic carotid arterial stenosis – Population based screening
Promotor 1: Prof. dr. M.L. Bots

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen