Een betere beoordeling van milieugezondheidsrisico’s

Array

Milieugezondheidsrisico’s zijn steeds vaker grootschalig, complex en onzeker. Anne Knol presenteert een aantal methoden om de effecten van dergelijke risico’s beter in te schatten. Alleen als de wetenschap de volle omvang en complexiteit van dergelijke effecten in kan schatten, kunnen beleidsmakers besluiten welke problemen moeten worden aangepakt en welke acties het beste kunnen worden ingezet.
Voorbeelden van die risico’s zijn klimaatverandering, verstedelijking of elektromagnetische velden. De wetenschappelijke consensus ontbreekt en eenduidige oplossingen zijn niet beschikbaar. Deze risico’s beïnvloeden niet alleen de volksgezondheid, maar leiden ook tot sociale, economische of psychologische effecten. De uitdaging ligt bij de wetenschap om de mogelijke gezondheidseffecten van dergelijke risico’s in te schatten. Hierbij moet rekening gehouden worden met complexiteit, onzekerheid, indirecte effecten, uiteenlopende waarden en belangen, verschillende mogelijke toekomstscenario’s en de beleidscontext.

Een Integrale Beoordeling van Milieu en Gezondheid (IBMEG) beslaat een set van methoden die wordt ontwikkeld om de effecten van dergelijke complexe risico’s in te schatten. Het proefschrift van Anne Knol presenteert enkele van dergelijke methoden. Zo wordt beschreven hoe ’conceptuele denkkaders’ kunnen worden toegepast: hoe beïnvloedt het milieu de gezondheid en welke elementen moeten worden meegenomen in de beoordeling? Ook geeft dit proefschrift enkele aanbevelingen om de resultaten van een IBMEG inzichtelijk te presenteren. Veel aandacht wordt besteed aan manieren waarop kan worden omgegaan met alle onzekerheden. Zo wordt een zogenaamde ‘typologie’ van onzekerheden gepresenteerd en wordt specifiek aandacht besteed aan het gebruik van expertkennis om bronnen van onzekerheid te identificeren.

20-05-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Anne Knol, Diergeneeskunde
Proefschrift: Health and the environment: assessing the impacts, addressing the uncertainties
Promotor 1: Prof. dr. Erik Lebret
Promotor 2: Prof. dr. Bert Brunekreef
Copromotor 1: Dr. Jeroen P. van der Sluijs

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen