Baby laten huilen veroorzaakt hersenschade
ArrayBaby’s laten huilen verhoogt het risico op ontwikkelingsproblemen op latere leeftijd, dat beweert een Britse professor. Dit doet het debat rond hoe te reageren op huilbaby’s weer oplaaien.
Cortisol
Professor en expert in kinderverzorging Penelope Leach zegt dat nieuw onderzoek bewijst dat lange huilbuien de ontwikkeling van de hersenen kunnen schaden, wat later tot leerproblemen leidt. “Het is wetenschappelijk bewezen dat het potentieel gevaarlijk is je baby te laten huilen, nu we dat weten, waarom zouden we het dan riskeren? Huilen verhoogt de productie van het stresshormoon cortisol. Lange huilbuien zorgen voor zoveel cortisol dat het de hersenen van de baby kan schaden.”
Slaappatroon
Nochtans verdedigen heel wat babyexperts de praktijk van een baby tot 20 minuten te laten huilen, tot het kind een regelmatig slaappatroon heeft. Maar professor Leach zegt dat jonge kinderen nog niet de maturiteit hebben om te leren te gaan slapen op het juiste tijdstip. “Dit betekent niet dat een baby nooit mag huilen, of dat ouders zich zorgen moeten maken wanneer dat gebeurt. Alle baby’s huilen, sommigen meer dan anderen. Het is niet het huilen op zich dat schadelijk is, maar wel wanneer de kinderen hier geen antwoord op krijgen. Een baby die je laat uithuilen zal uiteindelijk wel stoppen, maar omdat het moe is en de hoop op hulp heeft opgegeven.”
Geen problemen
Vorige maand bewees Australisch onderzoek bij 225 zes jaar oude kinderen die gedragstherapie voor een regelmatig slaappatroon kregen echter dat gecontroleerd huilen gedurende een bepaalde periode geen slechte invloed heeft op de emotionele of gedragsontwikkeling van kinderen. (ep)
Bron: hln.be