Studente BME ontwikkelt veelbelovende nieuwe techiek voor herkenning diabetische voet
ArrayKIVI NIRIA UT Prijs voor Carla Kloeze
Carla Kloeze, studente Biomedical Engineering aan de UT, heeft op 15 april de KIVI NIRIA UT scriptieprijs in de wacht gesleept. In haar bachelorscriptie beschrijft zij een nieuwe manier om een zogenaamde ‘diabetische voet’ te herkennen, geautomatiseerd en in de thuissituatie van de patient. De jury was onder de indruk van haar werk en haar presentatie.
De winnares heeft onderzocht of het mogelijk is om met een nieuw type voetscanner te beoordelen of een diabetespatient een diabetische voet ontwikkeld. Die ontstaat door slechte doorbloeding en heeft zweren en wonden tot gevolg die de patient zelf niet of nauwelijks voelt. In sommige gevallen is zelfs amputatie noodzakelijk. De nieuwe voetscanner maakt een foto van de voetzolen van de patient, in de thuissituatie. Via een internetverbinding kan de arts dan op afstand een diagnose stellen. Kun je de diagnose ook automatiseren door de pixels van de foto te analyseren en zo vast te stellen of de voet al wonden, sneetjes of zweren bevat? Dat is de vraag waarmee Carla Kloeze aan de slag is gegaan. Haar benadering van pixelclassificatie is een belangrijke eerste stap. Het onderzoek leidde bovendien tot een succesvolle subsidieaanvraag voor vervolgonderzoek, bij ZonMW, financier van zorgonderzoek. Carla heeft samengewerkt met de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo en met UT-spinoff Demcon in Oldenzaal.
De tweede prijs is gegaan naar Simon Huisman, student Applied Physics. Hij heeft tijdens zijn stage in Calgary een nieuwe methode ontwikkeld om in een fractie van een seconde de quantumtoestand van één enkel foton te bepalen. Fundamenteel werk van zeer hoge kwaliteit, dat bovendien de toepassingen van quantumtechnologie dichterbij brengt en dat leidde tot een publicatie in het gezaghebbende Optics Letters.
De derde prijs was voor Robin Berkelaar, die ook Applied Physics studeert. Tijdens een stage bij CERN in Genève heeft hij modelberekeningen en simulaties uitgevoerd om uit te vinden bij welke stroomsterkte de grote deeltjesversneller Large Hadron Collider veilig kan werken. In 2008 werd de versneller noodgedwongen stilgelegd nadat constructiefouten aan het licht waren gekomen. De berekeningen van Berkelaar hielden rekening met deze fouten en leverden een nieuwe veilige waarde voor de stroomsterkte op. Eind maart 2010 is de versneller met deze stroomsterkte opnieuw gestart, ditmaal met succes.
De jaarlijkse KIVI NIRIA UT scriptie prijs is een gezamenlijk initiatief van ingenieursvereniging KIVI NIRIA en de UT, om uitmuntende studentprestaties in de techniek te belonen. In de jury, dit jaar onder voorzitterschap van oud-rector prof. Henk Zijm, zijn alle technische UT-opleidingen vertegenwoordigd. Dit jaar waren er maar liefst 27 nominaties.
Doe de Nationale Diabetes Erfelijkheidstest op www.diabetesfonds.nl.
Bron: UT