Diabetes Facts

Array

Diabetes type 2 is erfelijk!

Wat wilt u uw kinderen meegeven? Geluk. Gezondheid. Een lang, zorgeloos leven. Diabetes type 2 hoort daar niet bij. Toch is de kans dat u deze aandoening op uw nageslacht overbrengt groter dan u denkt. Zit diabetes type 2 eenmaal in de familie, dan kan dat het risico op diabetes type 2 verhogen met wel 50%. Bovendoen heeft diabetes een domino-effect. Diabetes kan leiden tot hartaandoeningen, slechtziendheid en dementie. Doe de Nationale Diabetes Erfelijkheidstest vandaag nog, zie wat uw risico is
en praat erover met uw familie.

Diabetes Nieuws

↑ Grab this Headline Animator

Achtergrondinformatie
Familieleden van mensen met type 2 diabetes hebben een verhoogd risico op het krijgen van diabetes type 2. Iedereen kan diabetes krijgen maar mensen met een erfelijke aanleg hebben een groter risico. Erfelijkheid speelt bij diabetes type 2 een grotere rol dan bij diabetes type 1.


Risicoperceptie van famillieleden

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de eerstelijns (kind, moeder, broer zus) familieleden van mensen met diabetes niet op de hoogte is van het verhoogde risico dat zij lopen.
Meer informatie over de risico’s, de risicofactoren en preventieve maatregelen, vind u op de website van het Diabetes Fonds

Facts Diabetes type 2 en erfelijkheid

  • Iedereen heeft 5% kans om diabetes type 2 te krijgen (5 op de 100 Nederlanders krijgen diabetes type 2) (RIVM).
  • Mensen met een broer, zus vader of moeder met diabetes type 2, hebben een verhoogde kans om de ziekte ook te krijgen. Deze kans is dan 10 tot 20%. (Erfocentrum).
  • Als iemand twee of meer ouders of broers of zussen heeft met diabetes type 2 kan het risico oplopen naar 25 tot 70% (Erfocentrum).
  • Naar schatting zijn er 2,5 tot 3 miljoen mensen in Nederland die een broer, zus, vader of moeder hebben met diabetes type 2. Deze mensen hebben allemaal een verhoogd risico op diabetes type 2 (schatting van het Diabetes Fonds).
  • Andere factoren die een grotere kans op diabetes type 2 geven zijn: overgewicht, te weinig beweging, een hoog cholesterolgehalte en/ of hoge bloeddruk, roken en zwangerschapsdiabetes gehad hebben. Daarnaast hebben mensen van Surinaams-Hindostaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst een grotere kans op diabetes (RIVM, CBS).

Kans kan met de helft verkleind worden!

  • Familieleden van mensen met diabetes type 2 kunnen hun kans om de ziekte ook te krijgen halveren door gewicht te verliezen bij overgewicht, gezond te eten, veel te bewegen (minstens 30 minuten per dag) en niet te roken. (verschillende studies in o.a. Finland, VS en Nederland- het SLIM project van de Universiteit Maastricht)

Omvang van diabetesprobleem in Nederland

  • het aantal geregistreerde diabetespatienten is 740.000 (RIVM 2007).
  • naar schatting hebben nog eens 150.000 tot 250.000 Nederlanders diabeteszonder dat de diagnose is gesteld (in totaal dus 850.000 tot 1 miljoen).
  • Elk jaar komen er 71.000 geregistreerde diabetespatienten bij.

Wat is diabetes type 2? *

  • Diabetes type 2 is een ongeneeslijke chronische aandoening.
  • Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2.
  • Diabetes heeft een domino-effect en kan ernstige gevolgen hebben als o.a. harten vaatziekten, schade aan de ogen of het zenuwstelsel, nierschade of –uitval, amputaties, dementie, slechte wondgenezing, maagdarmklachten, gewrichtsklachten en seksuele problemen.
  • 90% van alle diabetespatienten heeft type 2 diabetes (ouderdomsdiabetes). Diabetes type 2 komt steeds meer bij jongere mensen voor (vanaf 40 jaar). Het lichaam maakt onvoldoende insuline aan en is ook ongevoelig geworden voor insuline.
  • Insuline zorgt voor de regulering van de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes wordt de bloedsuikerspiegel zonder behandeling te hoog.
  • Mensen met diabetes type 2 krijgen medicijnen en voedings- en bewegingsadviezen als behandeling. Soms moet iemand ook insuline spuiten. Diabetes type 2 ontstaat geleidelijk en ongemerkt, mensen lopen er gemiddeld tien jaar mee rond voordat de diagnose wordt gesteld.
  • 10% van de diabetespatienten heeft diabetes type 1 (jeugddiabetes). Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline aan. Iemand met diabetes type 1 moet de rest van zijn leven insuline inspuiten.

Handboek Diabetes Mellitus. Redactie R.J. Heine, C.J. Tack. De Tijdstroom Utrecht
2004

Diabetes Fonds Stationsplein 139, 3818 LE Amersfoort T (033) 462 20 55, F (033) 461 08 73
KvK 41178025, Bankrek. 70.70.70.368, Giro 5766, [email protected], www.diabetesfonds.nl

Recente artikelen