Alleen begane grond bevalt

Array

In de regio Den Haag doen eerstelijnsverloskundigen geen thuisbevallingen meer in bovenwoningen. Zij doen dat alleen in benedenwoningen, op de begane grond. Want als het mis gaat tijdens de bevalling, duurt de ambulancezorg te lang. Want de zwangere moet dan op een brancard langs een smal trappenhuis naar beneden.

In het verleden moest in de Hofstad regelmatig een ladderwagen van de brandweer komen om een zwangere naar buiten te takelen. Allemaal spectaculair, maar zoiets kost wel tijd en is duur. Ook in flatgebouwen met liften komen eerstelijnsverloskundigen niet meer. Want die liften zijn meestal te ondiep om een brancard in te rijden. Wie toch thuis wil bevallen, moet dus uitwijken naar familie of vriendinnen met een benedenwoning.

Al deze informatie pikte ik op donderdag 4 maart op tijdens een diner van zestig leidinggevenden in de Haagse eerstelijn. Zij kwamen bijeen ter gelegenheid van het afscheid van de geliefde Ros directeur dr. Marc Bruijnzeels. Hij gaat het Jan van Es Instituut te Almere leiden, dat onderzoek gaat doen en onderwijs geeft over geïntegreerde eerstelijn in Nederland.

Ondergetekende hield een after dinner speech over de eerstelijn in 2020. Ik behandelde ook de eerstelijnsverloskunde. Daarna kwamen de verhalen los over de begane grond, de acute obstetrie en het hierboven genoemde rapport Van der Velden. Wilt u zijn rapport lezen? Klik dan hier. Wilt u met collega’s van gedachten wisselen over de toekomst van de eerstelijns-verloskunde? Kom dan naar de Juliuscongressen over ketenzorg (over onder meer de samenwerking tussen eerstelijnsverloskundigen en gynaecologen) op 2 juli en over spoedzorg op 17 september (over onder meer acute obstetrie buiten kantoortijd).

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen