Topsubsidie voor onderzoek naar botgroei

Array

TU/e-onderzoeker Nico Sommerdijk krijgen een Vici-subsidie van de NWO. Sommerdijk gaat met de subsidie – 1,5 miljoen euro over vijf jaar – onderzoek doen naar de mechanismen van botgroei.  Sommerdijk stond vorig jaar maart in de schijnwerpers met zijn onderzoek naar de basis van biomineralisatie; het groeiproces van schelpen en botten. Hij toonde aan dat nanoclusters de bouwstenen vormen in de groei, en haalde met dit nieuwe inzicht de cover van het gerenommeerde tijdschrift Science.

Met het geld van NWO gaat dr.ir. Nico Sommerdijk van de faculteit Scheikundige Technologie zich nu onder andere richten op de vorming van bot. “Tot nu toe werkten we met calciumcarbonaat, het materiaal van schelpen. Nu gaan we ons meer richten op calciumfosfaat, het materiaal waar botten van gemaakt zijn. We gaan kijken of we het botgroeiproces kunnen nabootsen en begrijpen, door de biologische moleculen te vervangen door polymeren.”

Een van de doelen van het onderzoek is om uiteindelijk botvervangers te kunnen maken. Maar Sommerdijk kijkt verder: “Door de processen uit de natuur te begrijpen, kunnen we mogelijk geheel nieuwe materialen maken, waaraan nog nooit iemand gedacht heeft.”

Sommerdijk gebruikt voor zijn onderzoek een unieke elektronenmicroscoop, waarvan wereldwijd slechts n exemplaar bestaat: de TU/e cryoTitan van FEI Company. Deze elektronenmicroscoop heeft de unieke eigenschap dat hij processen in vloeistoffen driedimensionaal op nanoschaal kan bekijken door samples supersnel in te vriezen.

De Vicisubsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn bedoeld voor onderzoekers die maximaal vijftien jaar geleden gepromoveerd zijn. De subsidies bieden de kans een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Bron: TU/e

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen