Smilde: keuzemogelijkheid zorgverzekerde kan beter

Array

Deze week spreekt de Tweede Kamer over de evaluatie van de zorgverzekeringswet. CDA zorgwoordvoerder Margreeth Smilde zei blij te zijn met de conclusie van de onderzoekers, dat de zorgverzekeringswet een succes is ‘Iedere Nederlander, oud of jong, ziek of gezond is tegen dezelfde voorwaarden verzekerd.’ Ze zei wel kritisch naar de verbeterpunten te kijken. ‘De invoering van de Zvw heeft veel in gang gezet. De verandering in een sector die helemaal georienteerd was op de overheid en nu moet werken in een decentraal en vraaggestuurd systeem is niet zomaar gemaakt. Het vraagt tijd, bereidheid om met elkaar de knelpunten aan te pakken en het inleven in een nieuwe rol. Dat geldt ook voor de verzekerde die zich nog niet als “kiezende zorgvrager” gedraagt’ zo concludeerde Smilde.

Smilde heeft de evaluatie beoordeeld op basis van het uitgangspunt dat het de rol van de overheid is om te zorgen voor de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en de kwaliteit van zorg.

Uit het onderzoek over de koppelverkoop tussen basisverzekering en aanvullende verzekeringen n.a.v. de motie Smilde, blijkt dat er niet direct sprake is van koppelverkoop, maar de relatie tussen beide verzekeringen is voor verbetering vatbaar. Ook deze informatie moet dus beter. Daarnaast zal het CDA er bij de minister op aandringen op een blijvende stevige inzet van de NZa om mogelijke koppelverkoop tijdig op te sporen”.

Tot slot vroeg Smilde de Minister ook om de werking van het zogenaamde vereveningssysteem nogmaals onder de loep te nemen. Dit systeem waarbij zorgverzekeraars gecompenseerd worden voor verzekerden met een groot risico, op hoge zorgkosten, moet risicoselectie door verzekeraars voorkomen en vormt volgens Smilde de basis voor het behoud van solidariteit binnen ons zorgstelsel. ‘Onmiskenbaar is de risicoverevening de crux van de solidariteit van de Zvw. Elke neiging tot risicoselectie, die het verbod op premiedifferentiatie uitholt moet bestreden worden, de verevening moet dus zo betrouwbaar mogelijk zijn om een eerlijk speelveld voor verzekerden te houden’ zo besloot Smilde.

Bron: CDA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen