Zuid-Nederland innoveert Eerstelijn op 18 maart

Array

Er spelen vele innovaties in de eerstelijn. Multidisciplinaire richtlijnen, beslisbomen en zorgpaden worden overal ontwikkeld voor alle typen chronische zieken, terminale patienten, psychatrische patienten en ook voor kinderen met gedragsproblemen.

Al deze innovaties hebben vijf effecten.
1. De zorg wordt ten eerste sneller omdat wordt geanticipeerd op het ziektebeloop.
2. De zorg wordt veiliger want er is standaardisatie.
3. De kwaliteit van de zorg gaat omhoog: in de telezorg zit bijvoorbeeld vaak beslissings-ondersteuning die de professional helpt bij het stellen van een diagnose en het maken van een behandelplan
4. De zorg wordt goedkoper: innovaties leiden vaak tot het inzetten van goedkopere arbeids-krachten of tot minder zorggebruik in het ziekenhuis.
5. De toegang tot de zorg wordt verbeterd: patienten kunnen via internet tussentijds hun zorgverlener raadplegen en krijgen binnen enkele uren antwoord.

Of deze effecten inderdaad optreden, daarover gaat een congres over innovaties in de Zuidnederlandse eerstelijn. Want vanwege haar vijfjarig bestaan als Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) organiseert Robuust, in samenwerking met het Julius Centrum UMC Utrecht en Brainport Health Innovation, het jubileumcongres 2010: Zorgvernieuwing in de eerste lijn-technologische innovaties in de zorg.

Het congres vindt plaats op donderdag 18 maart 2010, in het Evoluon te Eindhoven. Aan de orde komen in twintig workshops zorginnovaties over  bijvoorbeeld behandeling hartfalen in de eerste lijn, bewegen als middel in de zorg, tal van telezorg experimenten,  het Parkinson-net, thuis- en ziekenhuisbevallen, palliatieve zorg, de GGz Kaleidoscoop, de straatdokter en de mantelzorgondersteuning.

De verwachting is dat net als in voorafgaande jaren zo’n 300 mensen uit Zeeland, Noord Brabant en Limburg bijeenkomen om kennis en ervaring met elkaar te delen. Werkt u in de eerstelijn? Bent u patientvertegenwoordiger of zorginkoper? Geeft u leiding in de eerstelijn? Wilt u op één dag weten wat er te koop is aan innovaties? Kom dan naar dit congres. Ook als u van boven de rivieren komt, bent u welkom. Klik hier, lees de brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen