Eenvoudige balansoefeningen reduceren het risico op terugkerende enkelverstuiking
ArrayEen eenvoudig programma met balansoefeningen kan het risico op een terugkerende enkelverstuiking met 50% verlagen. Met meer dan een half miljoen verstuikingen per jaar, is het uitermate belangrijk om dit oefenprogramma in Nederland bekend te maken. Onderzoeker Maarten Hupperets promoveert 21 januari op dit onderwerp aan VU medisch centrum. Voorafgaand is er een symposium over enkelblessures in de sport.
Hupperets verdeelde ruim 500 sporters tussen de 12 en 70 jaar met recente enkelverstuikingen in twee willekeurige groepen. Na herstel volgde één groep een oefenprogramma, dat thuis en zonder begeleiding kon worden uitgevoerd. Het ging daarbij om eenvoudige oefeningen, zoals balanceren op één been. Een zogenaamde oefentol maakte onderdeel uit van het door VUmc-onderzoekers opgestelde programma.Het oefenprogramma bleek succesvol. Sporters die hun enkel verstuikten en vervolgens acht weken lang eenvoudige balansoefeningen deden, hadden in het jaar erna zo’n 50% minder kans om opnieuw enkelletsel te krijgen dan mensen die niet oefenden. Het oefenprogramma bestond uit drie trainingsessies per week van maximaal een half uur per keer, bij voorkeur als onderdeel van de warming up voor de normale sportactiviteit.
In verschillende sporten, zoals bij voetbal, is enkelverstuiking de meest voorkomende sportblessure. Vooral in het eerste jaar na een enkelverstuiking is er een verhoogde kans op herhaling van dit letsel. Gaat de sporter inderdaad weer door zijn enkel, dan leidt dit vaak tot chronische pijnklachten. Om zoveel mogelijk klachten – en de daarmee gepaard gaande medische en werkverzuimkosten – te voorkomen, hebben drie organisaties de handen ineen geslagen. Het EMGO+ instituut van VUmc, de Stichting Consument en Veiligheid en de Vereniging voor Sportgeneeskunde willen het oefenprogramma bekend maken en zelfs in het zorgverzekeringspakket onderbrengen. Een symposium op 21 januari 2010 is daarvan de aftrap.