…. maar dat zou wel moeten.

Array

geld-en-zorg-21Duitsland bezuinigt niet op de zorg……. …. maar dat zou wel moeten.
De opvatting van de FDP (zie bericht hierboven) is vloeken in de politieke kerk van Nederland. Want regering en oppositie zijn het eens dat kortingen op de zorg tot wellicht 13 miljard een van de noodzakelijke ingrepen zijn om na de crisis de overheidsfinancien weer op orde te brengen.

Toch vindt de argumentatie van de FDP steun bij Paul Wallace en de grondlegger van de Nederlandse gezondheidseconomie Lou Groot. Wallace is directeur Zorginnovatie van Kaiser Permanente te San Francisco. Hij geeft jaarlijks gastcolleges op het Julius Centrum. Zijn stelling is dat de hoge USA-bestedingen aan zorg hebben voorkomen dat de financiele crisis nog harder heeft toegeslagen. Want mensen stellen hun uitgaven voor zorg niet uit, zoals ze wel doen met de aanschaf van luxe goederen zoals auto’s, nieuwe woningen en vakantiereizen.

De te vroeg overleden gezondheidseconoom Lou Groot en mijn promotor stelde in de jaren tachtig, dat een land beter kan kiezen voor een hogere premie voor de zorgverzekering dan voor een hogere werkloosheidspremie. Want bestedingen in de zorg verschaffen werkgelegenheid voor vele laagbetaalden.

Wat vind ik zelf van de FDP argumentatie? Ik heb macro-economie gestudeerd en ben sindsdien aanhanger van Keynes. Zijn stelling was (te kort door de bocht geformuleerd): bij een recessie moeten overheidsbestedingen omhoog en daarna omlaag. De curve van krimp en groei van het nationaal inkomen krijgt daardoor de vorm van de letter V. Maar, als de overheid te snel na een recessie haar uitgaven weer vermindert, dan ontstaat een curve met de vorm van de letter W. Het begin van een herstel wordt de kop ingedrukt door een regering die te snel weer haar bestedingen verlaagt.

Deze kerstvakantie had ik de tijd om kranten, weekbladen en hun bijlagen goed te lezen. Er woedt thans onder macro-economen een V of W discussie. Sommige willen snel de overheidsfinancien op orde brengen en andere vrezen dat zoiets leidt tot een letter W recessie. Voor mij is duidelijk dat kortingen, ook op de zorg, noodzakelijk zijn. Maar hoe groot die moeten zijn en hoe snel gerealiseerd, daarover moet het beleidsdebat over de zorg gaan in 2010. Ik zelf wil eerst weten wat de macro economische meerwaarde is van een ingreep in de zorg van 13 mld. Maar bezuinigingen moeten wel gebeuren. Zie ook het bericht hieronder.

En noteer alvast: op vrijdag 2 juli spreken de genoemde Paul Wallace en twee topmensen van de Duitse zorgverzekeringen op het vierde nationale ketenzorg congres.  In maart gaat de brochure uit. Wilt u nu al meer informatie over dit congres? Stuur dan een mail naar congres organisator
Inge Kuurman op [email protected]

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen