Eerste Europese conferentie over medisch afval in Amsterdam

Array

medisch afvalEducatie en internationale kennisuitwisseling over afvalverwerking centraal tijdens eerste European Medical Waste Conference
Deelnemers uit verschillende Europese landen komen op 2 en 3 februari naar Amsterdam om te praten over medisch afval. Tijdens de eerste European Medical Waste Conference in Amsterdam RAI wisselen ze ideeen uit met experts en bespreken ze de noodzaak van Europese wet- en regelgeving op dit gebied. Het evenement wordt georganiseerd door het European Institute for Medical Waste (EIMW), een organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar medisch afval en voorlichting van ziekenhuispersoneel.

Medical waste management omvat het verpakken, vervoeren en verwerken van medisch afval. Hoewel ziekenhuizen steeds meer aandacht besteden aan dit onderwerp, is er binnen Europa nog geen uniforme wetgeving. Tijdens de European Medical Waste Conference (EMWC) wordt kennis en ervaring op dit gebied samengebracht, met als doel medisch personeel voor te lichten en samen te werken aan uniforme wet- en regelgeving.Naast een internationaal programma met sprekers van onder meer de World Health Organisation, National Health Service uit Engeland, Waste Not Want Not International (VS), Institut Pasteur en Société Nationale de Contrôle Technique, onderdeel van het Luxemburgse ministerie van verkeer, zijn er parallelle programma’s voor deelnemers uit Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. In een expositie zullen verschillende aanbieders de nieuwste technologieen op het gebied van medisch afval laten zien. Bezoekers kunnen hier ideeen uitwisselen met collega’s en aanbieders uit verschillende landen.

“Er is internationaal steeds meer aandacht voor afval in de gezondheidszorg“, aldus keynote spreker op het congres Philip Rushbrook, Visiting Professor van de University of Northampton. “Het onderwerp is altijd al belangrijk geweest, maar nu milieu- en gezondheidsstandaarden steeds strenger worden is er nog meer aandacht voor het veilig verwerken van medisch afval. Het is goed dat hier internationaal over gesproken wordt, want medisch afval kent geen grenzen; we kunnen veel van elkaar leren en de EMWC is een unieke mogelijkheid om dat te doen.”

Ed Krisiunas, voorzitter van Waste Not Want Not International: “Veel wet- en regelgeving op het gebied van medisch afval in Europa is de afgelopen twintig jaar nauwelijks veranderd. De technologische mogelijkheden, daarentegen, zijn enorm toegenomen. Daarom wordt het de hoogste tijd dat we internationaal samen gaan nadenken over medisch afval en tot gezamenlijke richtlijnen komen.”

Jaime Essed, voorzitter van het European Institute for Medical Waste en organisator van het evenement: “Het is voor het eerst dat een internationale conferentie over dit onderwerp wordt gehouden. Alle belangrijke experts en instellingen die zich met medical waste management bezig houden, zullen er zijn. De conferentie is onmisbaar voor iedereen die zich bezighoudt met medisch afval.”

Het programma van de EMWC is samengesteld door een commissie die bestaat uit verschillende internationale experts:

–      Jaime Essed, voorzitter van het European Institute for Medical Waste

–      Philip Rushbrook, Visiting Professor van de University of Northampton

–      Nathalie Denoyés, Institut Pasteur

–      Pawel Gluzynski, Healthcare Without Harm

–      Farzad Henareh, European Institute for Medical Waste

–      Julie Pompe, Société Nationale de Contrôle Technique Luxembourg

–      Malcolm Holliday, National Health Service (UK), consultant microbiologist en expert in efficacy testing ATT

–      Gertie van Knippenberg-Gordebeke, internationaal consultant op het gebied van infectiepreventie

–      Ed Krisiunas, voorzitter van Waste Not Want Not International

–      John S. Leigh, Medical Centre USA

Het Nederlandse programma is samengesteld door een commissie die bestaat uit Ron Abcouwer (AMC Amsterdam), Marijke Bilkert-Mooiman (Inspectie voor de Gezondheidszorg), Rene Lamphen (LAZAC Adviesbureau) en Arjan van Drongelen (RIVM).

Meer informatie over het programma en de expositie is te vinden op http://www.emwc-web.org/. Ook kunnen deelnemers zich hier inschrijven.

Over het European Institute for Medical Waste
Het European Institute for Medical Waste (EIMW) houdt zich bezig met onderzoek naar medical waste management en voorlichting van medisch personeel. Het instituut voorziet de markt van research & development, documentatie van gegevens, master classes en educatie, met als doel het promoten van een goede verpakking, transport en verwerking van medisch afval in verschillende landen.
Door het organiseren van de European Medical Waste Conference wil het EIMW wereldwijde kennis en ervaring op het gebied van medical waste management samenbrengen en de noodzaak bespreken van Europese wet- en regelgeving.

Bron: EIMW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen