Column Lidy Hartemink – december 2009
ArrayWondinnovatie
Diabetes is een ziekte die lastige complicaties kent. Patienten die suikerziekte en slechte aderen hebben, krijgen in een aantal gevallen wonden aan de voeten die langzaam of zelfs helemaal niet genezen. De patient bezoekt dan vaak maandenlang de polikliniek. Uiteraard lijdt de kwaliteit van leven hier onder en neemt het risico op complicaties toe. Het komt namelijk voor dat de arts in de ergste situatie een voet moet amputeren, om te voorkomen dat de patient sterft.
Ik ben dan ook verheugd over de proeven die Nederlandse ziekenhuizen doen met innovatieve wondbehandeling. Die behandeling combineert de zogeheten groeifactoren uit het bloed van de patient met een speciaal verband. De artsen bootsen daarmee een verse wond na, waardoor de wondgenezing een impuls krijgt. In de praktijk werkt het verrassend goed. Deze methode wordt in dagbehandeling toegepast, onder lokale verdoving. Narcose is dus niet nodig en de patient kan na ongeveer drieenhalf uur naar huis.
In Nederland zijn op dit moment twee ziekenhuizen die deze methode op proef toepassen: het ziekenhuis Zeeuws-Vlaanderen en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. Zij boeken daarmee fraaie resultaten. Bij circa 90 procent van de patienten gaat de genezing sneller, met minder pijn. Van de uitzichtloze gecompliceerde wonden geneest zelfs 80 procent volledig. Daarnaast hoeven patienten minder vaak de polikliniek te bezoeken, en daalt ook het aantal acute opnames. En, belangrijker nog: amputaties worden voorkomen. Dat laatste is op zichzelf al reden genoeg om zeer enthousiast te zijn.
Ook de interne organisatie van de ziekenhuizen verdient een pluim, want alle betrokken disciplines, zoals chirurg, dermatoloog, revalidatiearts, orthopedisch schoenmaker, podotherapeut, gipsverbandmeester, wondverpleegkundige en gespecialiseerde verpleegkundigen werken nauw samen met elkaar. Zij schrijven een gezamenlijk behandelplan, volledig afgestemd op de behoefte van de patient.
Met als resultaat: een fascinerende en succesvolle medische innovatie.
Vragen of suggesties over dit onderwerp? Mail ze dan naar [email protected].
Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,