Negen VU-onderzoekers beloond voor excellent onderzoek

Array

science studiesNWO kent Vidi-subsidies toe aan toponderzoek
Negen toponderzoekers van de Vrije Universiteit te Amsterdam krijgen een Vidi-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij krijgen elk een subsidie maximaal 800.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen researchgroep opbouwen. In totaal heeft NWO 89 jonge, innovatieve wetenschappers een Vidi-subsidie toegekend.

Onder de VU-toponderzoekers bevinden zich drie onderzoekers van de Faculteit Exacte Wetenschappen, twee van de Faculteit der Rechten, drie van de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen en een van de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek.

Eerder deze maand ontvingen VU-topwetenschappers Erik Verhoef, Gary Marks en Liesbet Hooghe al twee Europese onderzoekssubsidies: De ERC Advanced Grant. Deze Grant wordt gezien als de meest prestigieuze persoonsgebonden Europese onderzoeksbeurs.

Korte beschrijving van de Vidi-winnaars en hun onderzoek:

Random fractals and phase transitions

Frederico Camia (m) 22-02-1973, Cesena (Italie) – Wiskunde

Toevalsprocessen en zelfgelijkvormigheid komen in de natuur veel voor. Het doel van dit project is om wiskundige modellen van fysische systemen te bestuderen waarin toeval en zelfgelijkvormigheid met elkaar in verband staan en waarin fase-overgangen plaatsvinden die van grote invloed zijn op hun meetkundige en fysische eigenschappen.

Free trade, fair trade and clean trade in the EU

Gareth Davies (m) 29-01-1970, Cuckfield (Verenigd Koninkrijk) – Europees Recht

Mag een staat, volgens Europees recht, de invoer van goederen beperken enkel omdat de productiewijze milieuonvriendelijk is of omdat plaatselijke arbeiders niet voldoende rechten hebben? Vrije handel en de soevereiniteit van staten botsen hier met andere belangen.

Bouwen aan fotosynthese

Raoul Frese (m) 21-12-1969 – Biofysica

De grootste en schoonste energiebron op aarde is de zon. Planten en bacterien kunnen al miljarden jaren het zonlicht omzetten in bruikbare energie. De VU onderzoekers gaan het fotosynthetische proces op nanometer schaal onderzoeken en nabouwen in biologische zonnecellen.

Quantum Theories for difficult systems

Paola Gori-Giorgi (v) 30-04-1971, Rome (Italie)  – Chemistry

De moderne chemie en materiaalkunde zijn in sterke mate afhankelijk van berekeningen die op de dichtheids-functionaal-theorie (DFT) gebaseerd zijn. Als gids en interpretatie van experimenten zijn deze berekeningen onontbeerlijk geworden. De huidige DFT vertoont echter tekortkomingen voor bepaalde belangrijke systemen in de scheikunde en natuurkunde. Onderzoekers gaan nu technieken ontwikkelen die de voorspellende

kracht van DFT ook in deze gevallen verbeteren.

Dik door contaminanten?

Juliette Legler (v) 29-12-1969  – Instituut voor Milieuvraagstukken

Dik zijn heeft mogelijk een oorsprong in de baarmoeder. Dit onderzoek gaat na of de blootstelling aan chemische contaminanten tijdens de vroege ontwikkeling leidt tot obesitas op latere leeftijd, door gebruik te maken van een zebravismodel.

Nieuw! Wat het brein met nieuwe stimuli doet

Martijn Meeter (m) 19-08-1973, Amsterdam  – Cognitieve Psychologie

Een voor ons nieuwe stimulus genereert veel meer neurale activiteit dan bekende stimuli, trekt de aandacht en wordt beter in het geheugen opgeslagen. Hier wordt onderzocht hoe zo’n noviteit zo’n grote invloed kan hebben in het brein.

Synaptic pathology underlying mental retardation
Rhiannon Meredith (v) 01-11-1975, Nuneaton (Verenigd Koninkrijk) – Center for Neurogenomics and Cognitive Research

Hersencellen zijn met elkaar verbonden door synapsen. Afwijkende vormen van de synaps is een fundamenteel principe van mentale retardatie. Dit onderzoek spitst zich toe op  hoe afwijkende vormen van de synaps de werking van neuronen beïnvloedt tijdens vroege en late ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast zullen specifieke medicijnen getest worden die van invloed zijn op de werking van synaptische eiwitten om bestaande therapeutische behandelingen van mentale retardatie te verbeteren.

Deciphering past abrupt climate swings

Didier Roche (m) 12-05-1978, Clermont-Ferrand (Frankrijk) – Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen.

Bewijs van plotselinge klimaatveranderingen in het verleden (opwarming van meer dan 15°C in minder dan honderd jaar) zet vraagtekens bij de stabiliteit van ons huidige klimaat. Dit project beoordeelt het risico van (toekomstige) plotselinge klimaatveranderingen in een veranderend klimaat.

De nationale rechter en de berechting van internationale misdrijven

Elies van Sliedregt (v) 11-09-1971, Hendrik-Ido-Ambacht – Rechtsgeleerdheid

Steeds vaker komen internationale misdrijven voor de nationale rechter. Dit onderzoek brengt in kaart tot op welke hoogte het ‘gewone’, nationale recht van toepassing is op dit type misdrijven. Daarnaast beogen de onderzoekers te komen tot vaststelling van uniforme regels van aansprakelijkheid voor internationale misdrijven.

Vidi-subsidie

Vidi is gericht op de excellente onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek heeft verricht. De Vidi’s hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeen kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls (www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls). De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Recente artikelen