Dementie en (ver)dwalen
ArrayDementie en (ver)dwalen
Dementie is vooral een ouderdomsziekte, maar komt ook bij mensen jonger dan 65 jaar voor. Van de ongeveer 270.000 mensen die in 2008 aan een vorm van dementie lijden, zijn er 12.000 jonger dan 65 jaar. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is 20 procent. Naarmate mensen ouder worden neemt de kans op dementie snel toe. Als gevolg van de snelle vergrijzing zal het aantal mensen met dementie naar verwachting tot meer dan een half miljoen patienten stijgen in 2050. Tot 2030 neemt het aantal mensen met dementie in Nederland toe met 68 procent (Bron: Alzheimer Nederland)
Overbelasting mantelzorg
Van de 270.000 mensen die aan een vorm van dementie leiden woont ca. 70 % thuis. Zij krijgen ondersteuning van huisarts en thuiszorg maar vooral van familie en andere mantelzorgers. Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland naar mantelzorg voor dementiepatienten hebben bijna alle mantelzorgers problemen bij de zorg. Twintig procent is zo overbelast, dat het risico’s oplevert voor de gezondheid van mantelzorger en patient. (Bron: onderzoek Alzheimer Nederland en Nivel).
(Ver)dwalen bij dementerenden een groot probleem
Alzheimers Australia (www.alzheimers.org.au) , de Australische Alzheimervereniging, heeft onderzocht dat ca. 60% van de mantelzorgers voor dementiepatienten ooit te maken krijgt met (ver)dwalen van de betrokkene. Dit heeft vaak zoekacties en vervolgens vrijheidbeperkende maatregelen tot gevolg, of de mantelzorger voelt de verantwoordelijkheid de betrokkene constant te begeleiden.
Hulpmiddelen tegen (ver)dwalen, dwaaldetectie
Om de mantelzorger te ondersteunen komen er steeds meer `track en trace` hulpmiddelen op de markt, waarbij door middel van een GPS systeem constant gemonitord kan worden waar de betrokkene zich bevind. Ook Casev bied mobiele alarmering met dwaaldetectie aan, waarbij mantelzorgers op een webpagina kunnen volgen of een betrokkene zich goed kan orienteren. Er kan door middel van een eenvoudig te bedienen meldknop een alarmmelding verstuurd worden naar familie of mantelzorger en er kan een `veilige een zone` ingesteld worden met een waarschuwingsmelding als de betrokkene dit gebied verlaat.
Huren in plaats van kopen
In de werking van dergelijke systemen zit tegenwoordig niet veel of slechts gering verschil. In de prijs en service echter des te meer. Vaak is er een hoge eenmalige aanschafprijs voor het toestel. Omdat bij een progressieve aandoening als Alzheimer- dementie vaak niet te voorspellen is hoelang het toestel gebruikt kan worden heeft Casev er voor gekozen het toestel op huurbasis aan te bieden. Bij de traditionele alarmering van de thuiszorg (de halszender met alarm) is dit immers ook mogelijk. Zo kan het toestel laagdrempelig worden en wanneer het niet meer nodig is geretourneerd. Het toestel is op deze wijze ook gemakkelijk uit te proberen.
Alles inclusief of verborgen kosten?
Bovendien hanteren diverse aanbieders daarnaast verschillende variabele kosten: Zo moet er nog apart betaald worden voor de SIM (telefoon-) kaart, moeten er `credits` aangeschaft worden, is er een licentie nodig om een webpagina te kunnen bekijken of worden er abonnementskosten of gesprekskosten in rekening gebracht.
Kwalitatief hoogwaardige dienstverlening tegen vast maandbedrag
Casev biedt als enige aanbieder de mogelijkheid hulpmiddelen voor mobiele alarmering en dwaaldetectie te huren tegen een vast maandbedrag, zonder verborgen kosten. De kosten voor meldingen, het gebruik van het toestel, het bekijken van een webpagina met de positie en zelfs de kosten voor de SIM kaart zijn inbegrepen. Het toestel wordt daarbij volledig gebruiksklaar en geïnstalleerd afgeleverd .
Kijk voor meer informatie over werking Casev mobiele alarmering en dwaaldetectie op www.casev.nl
Casev: Een veilig gevoel