Stamcelfraudeur Hwang Woo-suk veroordeeld

Array

Hwang Woo-SukEen Zuid-Koreaanse rechtbank heeft maandag de wetenschapper Hwang Woo-suk schuldig verklaard aan verduistering. Hwang deed de medische wereld in 2004 en 2005 versteld staan met het kweken van stamcellen uit gekloonde menselijke embryo’s. Hij werd overladen met roem en geld, maar al snel werd duidelijk dat hij de medische ethiek had geschonden. Hwang had embryo’s gebruikt die door zijn medewerkers waren afgestaan. Later bleek bovendien dat er onderzoeksresultaten waren vervalst en dat Hwang helemaal geen stamcellen had gekweekt.

De 56-jarige pionier Hwang werkte voor de Seoul National University. Hij claimde er als eerste in te zijn geslaagd menselijke stamcellen te klonen. Daardoor leek een geneesmiddel tegen bijvoorbeeld Alzheimer dichterbij te komen.Ze waren er zelfs in geslaagd de menselijke stamcellen genetisch af te stemmen op de patienten die ze wilden behandelen, zodat afstotingsreacties vermeden konden worden.

Hwang werd een held in Zuid-Korea, totdat bleek dat een groot deel van de resultaten was vervalst. Tegen de 56-jarige Zuid-Koreaan was vier jaar onvoorwaardelijke celstraf geeist, maar de rechtbank achtte niet bewezen dat hij direct opdracht had gegeven voor de fraude. Drie jaar lang hebben ze in een Zuid-Koreaanse rechtbank zitten broeden op een passende straf.

Foto: Hwang Woo-Suk (Flickr / A23H)

Bron: Physorg.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen