Veel minder nacontrole dankzij ICT

Array

knieprotheseVeel van de vervolgconsulten ofwel nacontroles voor patienten met een heup- of knieprothese zijn medisch gezien niet nodig. Toch voert 94% van de orthopeden deze nacontroles jaarlijks of tweejaarlijks uit. En in het eerste jaar na de operatie verschillende keren.

Op het UMC Utrecht zijn deze standaard nacontroles afgeschaft. Patienten krijgen bij ontslag de folder mee Leven met een prothese. Na drie maanden vindt de enige nacontrole plaats. Jaarlijks vullen patienten een digitale vragenlijst in: de Oxford Hip Score. Bij een ongunstige score worden zij opgeroepen. Sinds 1 augustus bestaat deze nieuwe werkwijze.

Uit metingen blijkt dat 75% van de patienten met deze nieuwe werkwijze volstaat. Het eerste jaar worden ca. 450 consulten bespaard en de jaren daarna 150 per jaar. Wilt u meer weten over deze zorginnovatie, Petra Flikweert publiceerde erover in Medisch Contact. Op het congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden op vrijdag 29 januari komt deze innovatie in een workshop aan de orde. Wilt u naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure en meld u aan.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen