Experiment met sirene op autoradio vandaag van start
ArrayFlistersysteem moet aanrijtijden verbeteren
Automobilisten in onder meer de regio’s Rotterdam en Utrecht en de provincies Drenthe en Friesland, kunnen Automobilisten die tussen 26 oktober en 23 november de sirenes van de hulpdiensten op hun autoradio horen. Rijskwaterstaat gaat inbreken als een politiewagen, ambulance, of brandweerauto passeert. Het experiment met de naam www.sireneopuwradio.nl, is tot stand gekomen door samenwerking tussen diverse ministeries. Bijna alle frequenties worden meegenomen.
In deze periode wordt een experiment gehouden waarbij de sirene van de hulpdiensten bewust op autoradio’s wordt uitgezonden om te kijken of hiermee de verkeersveiligheid kan worden verbeterd. De voertuigen van de hulpdiensten worden hiervoor uitgerust met een kastje dat automatisch de sirene op de radio laat horen zodra het zwaailicht en de sirene worden aangezet.Automobilisten die binnen een straal van driehonderd meter rijden en de radio of een cd aan hebben staan, horen de sirene op hun autoradio. De muziek wordt dan tijdelijk onderbroken. Het experiment moet duidelijk maken of het systeem een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid en of brandweer- of politiewagens makkelijker door het verkeer kunnen rijden.
Het nieuwe systeem is nodig, omdat auto’s steeds beter geisoleerd zijn. Daardoor horen bestuurders de sirenes van hulpdiensten nu vaak pas op het laatste moment Dit Flistersysteem, waarvan maandag de aftrap is, onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma’s en zendt in plaats daarvan een signaal uit.
“De verwachting is dat bestuurders de hulpdienst eerder opmerken en eerder reageren door plaats te maken voor een voertuig met zwaailicht en sirene”, stelt Verkeer en Waterstaat. Ook verbetert naar verwachting de aanrijtijd van hulpdiensten, omdat ze ‘sneller en gelijkmatiger hun weg kunnen vervolgen’. Het experiment wordt gehouden met ambulances die in de regio’s Friesland en Drenthe rondrijden. Het KLPD doet mee vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda, evenals de politie Rotterdam-Rijnmond en de brandweer uit Utrecht. In december worden de resultaten van de proef verwacht. Op basis van de uitkomst wordt besloten of het systeem al dan niet landelijk wordt ingevoerd.
Vorig jaar zomer is in de gemeente Utrecht en in Drenthe met twee voertuigen met succes proefgedraaid met het systeem. Dit keer doen veertig voertuigen mee. Het gaat om twintig ambulances in Drenthe en Friesland, tien brandweerauto’s in en om de stad Utrecht en zes politiewagens in de regio Rijnmond. Vanuit de standplaatsen Waddinxveen en Breda doen verder twee wagens van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) mee.
Eric Geenhuysen van Flister weet nog niet hoeveel het systeem gaat kosten. Het hangt ervan af hoeveel voertuigen met het zenderkastje worden uitgerust. Om de werking van Flister te zien klik hier.